Preminuo basista benda Cynic Sean Malone

Preminuo je dugogodišnji basista benda Cynic Sean Malone. Imao je 50 godina. Još uvek nije otkriven uzrok smrti.

Vest o Maloneovoj smrti preneo je gitarista i vokal u bendu Paul Mavidal, koji je sinoć (u sredu, 9. decembra) na svojim društvenim mrežama napisao: “Danas sam saznao da je Sean Malone umro. Veoma sam snužden i ožalošćen. Bio je prepametan, imao milo srce i bio je jedan od najvećih muzičara koje sam ikad sreo.

„Znam da je ovo šokantan gubitak za toliko obožavalaca čiji je život dotakao svojom umetnošću, kao i za mene“, dodao je Paul. „Molim vas, zadržite ga u mislima i slušajte njegove pesme kako bismo slavili njegov život.“


I learned today that Sean Malone has died. I am numb and grief stricken. He had a brilliant mind, a gracious heart and…

Posted by Masvidal on Wednesday, December 9, 2020

Malone se pridružio Cynic-u tačno na vreme da bi uspeo da “upadne” na debitnatski album iz 1993. godine, „Focus“. Malone se pokazao prilično dobro muzički, a i u hemiji sa ostatkom benda i pa je nakon toga krenuo sa njima i na turneju “Focus”.

Nakon prvog raspada benda, Malone je nastavio da radi kao sešn basista, nastupajući na preko 50 ploča. Takođe je autor četiri knjige – “Music Theory For Bassists”“Dictionary Of Bass Grooves”“Rock Bass”, i “A Portrait of Jaco: The Solos Collection”(knjiga transkripcija bas solo solo-a Jaco Pastorius-a) za Hal Leonard Corporation.

Na akademskom polju, Malone je objavio radove o teoriji i muzičkoj spoznaji i održao prezentacije na konferencijama kao što su Društvo za teoriju muzike, Međunarodna konferencija o muzici i gestovima i Konferencija Glenn Gould, i predavao na Univerzitetu u Centralnom Missouriju i Univerzitet Carnegie Mellon kao docent za teoriju muzike.

Malone je objavio jedan album pod svojim imenom, “Cortlandt”, koji je objavljen 1996, a ponovo izdat 2007. Takođe je i odsvirao istoimeni prvenac GORDIAN KNOT-a, objavljen 1999. Pridružio je se Cynic-u u maju 2008. i svirao sa bendom tokom većeg dela protekle decenije.

Malone je drugi član klasične postave Cynic-a koji je umro 2020. U januaru bubnjar i osnivač benda Sean Reinert pronađen je mrtav u svom domu u Kaliforniji. Imao je samo 48 godina.

1991. godine, Reinert i Masvidal pridružili su se legendarnom floridskom bendu Death da bi snimili album “Human”. Posle turneje sa Death-om, vratili su se u Cynik.