CREDIT: Francesco Castaldo/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Preminuo Džejms Kotak, dugogodišnji bubnjar Scorpionsa

Džejms Kotak, nekadašnji bubnjar slavnih Scorpionsa preminuo je u 61. godini, javlja TMZ.

Kotakova ćerka Tobi rekla je da je Džejms preminuo u utorak ujutru u Luisvilu, Kentaki. Uzrok smrti u ovom trenutku nije poznat.

Muzičar je bio najpoznatiji po radu sa nemačkom hard rok grupom Scorpions, u kojoj je svirao 20 godina.

Pridruživši se bendu 1996. godine, pojavljivao se na svim njihovim albumima od „Eye II Eye“ iz 1999. do „Return to Forever“ iz 2015. godine. Izbačen je iz benda zbog alkoholizma 2016. godine, a kasnije ga je zamenio Miki Di iz Motorheada, koji je i dalje u postavi.

Pre nego što se pridružio bendu, Kotak je bio originalni član grupe Kingdom Come ’80-ih. Ponovo se pridružio bendu nekoliko godina nakon što je otpušten iz Scorpions-a i ostao u grupi do svoje smrti. Takođe je bio i bubnjar na turnejama sa bendovima uključujući Warrant i Dio, a uz to je bio i vokal benda Krunk iz 90-ih.

Scorpionsi održali sjajan koncert u Štark areni – foto galerija

Ostali projekti u koje je stavio svoje ime su bili Montrose, Bob Brickley Band, Nut House, Mister Charlie, Buster Brown, Wild Horses, The McAuley Schenker Group, i Ashba.

Govorio je o svojoj borbi sa alkoholom tokom godina, a u oktobru 2022. je rekao da “nije mogao u potpunosti da se odrekne alkohola” i da je to proces koji je u toku.

Svet će ga pamtiti i po tome što je bio oženjen Atenom, sestrom Tomija Lija. Venčali su se 1996, a razveli 2010. godine.