Priča koja stoji iza pesme “Free Bird” Lynyrd Skynyrd-a

Free Bird je bila pesma za koju je Ronnie Van Zant rekao je imala previše akorda da bi se napisao tekst za nju, kao i da su i bend i njihova izdavačka kuća smatrali da traje predugo da bi bila singl … ali je postala rok klasik.

Lynyrd Skynyrd’s Ronnie Van Zant, Gary Rossington and Allen Collins work with producer Al Kooper on (Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd) with an engineer looking on (Image credit: Tom Hill / Getty Images)

Svega nekoliko pesama je dalo definiciju bendu ili čak i žanru kao “Free Bird”. Oda Lynyrd Skynyrd-a slobodi izbora svog puta i ljudima koje ostavljamo iza sebe nije bila njihov najveći hit po listama – “Sweet Home Alabama” i “That Smell” nadmašili su je na Billboardovoj listi – ali postala je njihova lična karta i nezvanična himna south rocka.

„Reč je o tome šta znači biti slobodan, jer ptica može da leti gde god želi“, rekao je Ronnie Van Zant ’70-ih. „Svi žele da budu slobodni. O tome se radi u ovoj pesmi. “

Koreni Skynyrd-a sežu od 1964. godine, kada su se pevač Ronnie Van Zant, gitaristi Allen Collins i Gary Rossington i originalni bubnjar Bob Burns upoznali na bejzbol utakmici u Jacksonvilleu i odlučili da osnuju bend. Do kraja decenije, krstili su se kao Lynyrd Skynyrd, po imenu omraženog profesora fizičkog vaspitanja iz srednje škole. Ronnie Van Zant je bio neizabrani vođa benda, iako su Rossington i Collins uskoro osnovali sopstveno partnerstvo.

čitajte više : 10 činjenica o pesmi “Bohemian Rhapsody”

“Ja i Allen smo svirali sve vreme”, kaže Rossington, jedini preživeli originalni član Skynyrd-a dan danas. „Čak i kada nismo vežbali sa bendom, svirali bismo zajedno u njegovoj kući.“

Jednog dana, Collins je stigao do zagušljivo vruće kolibe koju su zvali Paklena kuća, a koju je bend koristio kao svoju sobu za probe sa kosturnom pesme koju je smislio.

„To je bila jedna od prvih stvari koje je ikada napisao“, kaže Rossington. „Pre toga je uradio samo dve ili tri stvari.“

Collins je svirao svom kolegi gitaristi, koji mu je rekao da je sjajno. Međutim, Ronnie Van Zant je bio manje uveren.

„Ronnie je smatrao da ima previše promena u akordima“, kaže Rossington. „Rekao je:„ Ne mogu da napišem tekst na ovo, previše se toga događa. “Jednostavno nije mogao da smisli ništa. Ništa nije izvlačio iz te muzike. ”

Pevač je odbio da radi, ali to nije sprečilo Collins-a i Rossingtona da kontinuirano uvežbavaju pesmu. Na kraju se njihov slučajni rat isplatio.

„Jednog dana, Ronnie je rekao:„ U redu, ajde odsviraj ponovo. “Naterao je Allena da je odsvira puno puta. I na kraju je dobio stih ili melodiju u glavi. I počeo je to da vežba, svirajući Alenove akorde. Tekst je napisao samo ležeći na kauču. “

Ironično, Rossington kaže da je bend u početku “Free Bird” doživljavao kao samo još jednu pesmu.

„U početku nismo ni razmišljali puno o njoj“, kaže on. Ali brzo su shvatili da su napravili nešto posebno već prvi put kada su je odsvirali uživo.

„Bilo je to u mestu zvanom Ženski klub South Side u Džeksonvilu“, podseća on. „Svirali smo tu pesmu, ali samo sporiji deo. Tada nismo imali džem na kraju. Završavali bismo pre nego što bi gitare ušle, ali svi su i dalje pevali. Toliko su aplaudirali“.

Demo verzija pesme snimljene 1970. godine i uvrštene u box set benda iz 1991. godine traje samo četiri minuta. Tako je neko vreme zvučala “Free Bird”. Bend bi svirao prvu polovinu pesme, podstaknut Ronnijevim tužnim vokalom, završavajući je posle četiri ili pet minuta. Ali Collins i Rossington su postepeno počeli da dodaju kratki kraj sa gitarama.

„Samo minut ili malo više“, kaže Rossington. „Ali jedne noći smo svirali u nekom klubu i Ronnie je rekao:„ Svirajte još malo, glas me boli, treba mi pauza. Tako smo svirali dva minuta ili tri minuta duže. Zatim dva dana kasnije, grlo ga je sve više bolelo i jedva je mogao da govori, pa smo na kraju odsvirali deset minuta za sam kraj pesme, samo džemujući. ”

Collins i Rossington su utegli taj kraj, a pijanista Billi Povell dodao je tugaljiv uvod pre nego što je bend 1973. godine ušao u legendarni studio Muscle Shoals u Alabami da snimi ono što je trebalo da bude njihov prvi album. Frontman budućeg Blackfoota (i pesma za koju je Ronnie Van Zant rekao da ima previše promena u akordima za pisanje teksta i da su i bend i njihova izdavačka grupa smatrali predugom za singl, postala je rok klasik. ) Rickey Medlocke je u to vreme bio njihov bubnjar.

čitajte više : Uskoro stiže film o avionskoj nesreći benda Lynyrd Skynyrd

„Sećam se kako sam sedeo u Paklenoj kući i gledao momke kako sviraju pesmu, već tada sam znao da je to nešto posebno“, kaže Medlocke. „Ljudi me uvek pitaju:„ Koju pesmu vam je bilo najteže da naučite kada ste se pridružili bendu? Da li je to “Free Bird”? ’I kažem:‘ Ne, znao sam sve delove te pesme jer sam svirao bubnjeve na “Muscle Shoals” kad smo uradili originalnu verziju. ”

Album “Muscle Shoals” je ostao neobjavljen sve do 1978. Ali bend je objavio pesmu na svom debitantskom albumu “Pronounced ‘Leh-’nerd‘ Skin-’nerd”, urađenim sa producentom Al Kooperom.

Ono što je Ronnie radio, a što se razlikovalo od ostalih bendova, bilo je to što je želeo da taj bend zvuči isto svako veče “, rekao je Kooper kasnije. „Uopšte ga nije zanimala improvizacija. Svaki deo “Free Bird” isplaniran je pre nego što sam se predstavio. Svaki gitarski solo svirao se potpuno isto. Nikada nisam upoznao bend koji je to radio. Bilo je prilično neverovatno. “

Skynyrd-ova izdavačka kuća, MCA, nisu želeli da je objave kao singl. „Smatrali su da je preduga da bi bila hit“, kaže Rossington. „Pazite, i mi smo.“ Ali pesma je na sceni započela svoj život, a diskografska kuća se predomislila.

“Free Bird” je na kraju bio hit 1974. godine, više od godinu dana nakon što je prvobitno objavljena. Danas, više od 40 godina nakon što je Ronnie Van Zant poginuo u avionskoj nesreći, i više od 30 godina otkako je originalni autor pesme Allen Collins umro, “Free Bird” ostaje pesma sa potpisom Lynyrd Skynyrd-a i jedan od temelja klasicnog roka.

Pisao : Rastko Tomić