ROB HALFORD: “ZAŠTO JE JUDAS PRIEST BIO „PRVI IKADA“ METAL BEND”

Rob Halford sa ponosom prihvata da su Judas Priest bili “prvi ikada” metal bend.

The Metal God je izneo ovu svesno kontroverznu tvrdnju tokom nedavne epizode ​​VTF podkasta Marka Marona, u kojoj je voditelj pričao o frontmenu Priest-a o poreklu hevi metala.

Kao i mnogi drugi, Halford se zapravo slaže sa popularnom predstavom da su Black Sabbath pravi pioniri heavy metal zvuka. Međutim, takođe je dodao da je bilo nekoliko bendova koji su izdavali sličnu hard rock muziku u godinama pre Sabbathovog debija 1970. godine.

„Neki kažu da je postojao sjajan bend koji se zove Blue Cheer“, rekao je Halford Maronu. „’Summertime Blues’ je bila zaista teška pesma,” nastavio je, misleći na obradu Edija Kohrana iz 1968. koja je uživala u predosećajnoj psihodeliji.

Halford je takođe primetio da je Steppenwolfov hit iz 1968. „Born to Be Wild“ jedna od prvih pesama u kojima se pominje fraza „heavy metal“. Međutim, on i dalje ukazuje na Sabbath kao na jednog od prvih, pravih začetnika žanra — iako Sabbath-ov gitarista Tony Iommi poriče da su ikada bili metal bend.

„Koristeći Sabbath kao primarni primer… Uvek sam tvrdio da je Sabbath heavy metal bend, ali moj prijatelj Tony Iommi će uvek reći: ‘Ne, mi smo kao rok bend, hard rok bend. Rekao sam,’ Ne, ti si heavy metal.’ „Ne, ne…“

Bez obzira na to, Halford je prihvatio da ako Iommi ne preuzme mantiju da bude prvi metal bend, onda bi mogao da preuzme titulu za Judas Priest — čiji je prvi album, “Rocka Rolla”, stigao 1974., četiri godine. nakon Sabbathovog debija.

„Dakle, uzeću taj trofej da su Judas Priest bili prvi ikada, definitivni heavy metal bend“, rekao je Halford. „Ostajem iza ove izjave iz mnogo razloga.

„To je definitivan zvuk, to je dobro izbrušeno zanatstvo koje je poteklo od ovih momaka u bendu koji su svi imali svoju definiciju o tome kakav bi ovaj teški zvuk, ovo teško iskustvo trebalo da bude.

Izvor : Revolvermag.com