Roger Waters (left) and Bono (Getty)

Rodžer Voters prokomentarisao: Bono je jedno odvratno govno…

Rodžer Voters već je dugo vremena kritičan prema Izraelu a sada je u intervjuu za Al Jazeeru napao Bona, pevača grupe U2, opisujući ga kao “odvratnu osobu i govno”.

Razlog za to bili su Bonovi komentari o ratu između Izraela i Hamasa koje je on izneo na nastupu pre nekoliko dana u Las Vegasu.

“U svetlu onoga što se dogodilo u Izraelu i Gazi, pesma o nenasilju deluje pomalo ridikulozno, čak i smešno, ali naše su molitve uvek bile za mir i za nenasilje”, rekao je Bono okupljenima pre nego što je započeo izvedbu “Pride (In The Name Of Love)”.

“Ali naša srca i naš bes, znate kuda je to usmereno. Pa pevajte s nama… i onom prekrasnom decom na tom muzičkom festivalu”.

Bono je tada zapevao pesmu s izmenjenim tekstom. U originalu, stihovi glase “Early morning, April four, Shot rings out in the Memphis sky” a on je zapevao “Early morning, Oct. 7, the sun is rising in the desert sky… Stars of David, they took your life but they could not take your pride”.

To se nije dopalo Votersu koji je rekao:

– Majka mi je rekla, kad se suočiš s teškim problemima, prvo što treba učiniti je čitati – čitati, čitati, čitati. Zatim, sledeći deo je jednostavan: učinite pravu stvar – rekao je za Al Jazeeru, misleći na svoju porodicu koja je videla kako mu je otac ubijen u Drugom svetskom ratu.

– Svako ko poznaje Bona trebalo bi da ga podigne za gležnjeve i protrese ga… dok ne prestane da bude jedno ogromno govno. Moramo početi da govorimo tim ljudima, vaše mišljenje je tako odvratno i tako ponižavajuće… zalaganje za cionistički entitet – dodao je Voters. – Ono što je uradio nedavno u Las Vegasu, pevajući o Davidovim zvezdama, bila je jedna od najodvratnijih stvari koje sam video u životu.

Ovo nije prvi put da je Voters otvoreno kritikovao Izrael. Poslednjih meseci bivši član Pink Floyda bio je u vestima zbog svojih komentara o sukobu u Palestini i optužbi za antisemitizam.

Više puta je odbacio sve optužbe za antisemitizam i objasnio da je njegov prezir usmeren prema Izraelu, a ne prema judaizmu. Takođe je optužio Izrael da “zloupotrebljava termin antisemitizam kako bi zaplašio ljude poput mene i ućutkao me”.