Rupert Neve, pionir audio opreme, umro je u 94. godini

Umro je gigant muzičke industrije. Rupert Neve, jedan od vodećih pionira u stvaranju opreme za analogno snimanje koju su mnogi bendovi koristili tokom godina, umro je u 94. godini.

„S velikom tugom objavljujemo da je Rupert Neve, čije je ime sinonim za kvalitetnu opremu za snimanje zvuka širom sveta, umro“, početak je izjave Rupert Neve Designs-a. “Do kraja je ostao sjajno raspoložen, uživajući u svom životu u Vimberliju u Teksasu, gde su on i njegova supruga Evelin živeli već 27 godina. U 94. godini Rupert je ostao angažovan i strastven oko svog posla, provodeći većinu dana u vezi audio-elektroničkih projekata i nastavljajući da bude mentor našem inženjerskom timu na brojnim projektima dizajna i razvoja. ”

Strast za muziku i elektroniku je pronašao u mladim godinama, a imao je dugu karijeru u kojoj je uživao više od 80 godina. U to vreme osnovao je nekoliko kompanija i stvorio neke od najcenjenijih analognih uređaja svih vremena.

Nevein rad je dobio dodatni fokus u dokumentarnom filmu Dave Grohla Sound City iz 2013. godine, sa mnogim muzičarima koji su tamo snimali diveći se zvuku Neve miksera.

Među brojnim Neveovim priznanjima su nagrada za životno dostignuće GRAMMY 1997. godine, nagrada osobu veka u audio svetu za časopis Sound Sound iz 1999. godine, nagrada stipendije Društva za audio-inženjering 2006. godine i 16 nagrada TEC (Tehnička izvrsnost i kreativnost) sa Rupert Neve Designs.