OŠ Vožd Karađorđe/Photo: Saša Gidra MArković

Škola u Aleksincu dobila gitaru i pojačalo od Bajage i Instruktora

Apel direktorke Osnovne škole “Vožd Karađorđe” u Aleksincu za donaciju instrumenata urodio je plodom.

Da podsetimo, direktorka Maja Radoman Cvetićanin učenicima je kupila bubnjeve, i najavila da želi da napravi školski rok bend, a potom su, zahvaljujući humanim ljudima, u školu su stigle električna gitara i tarabuka, a sada su dobili gitaru i pojačalo, poklon Bajage i instruktora.

Škola “Vožd Karađorđe” sasvim je izvesno imaće svoj rok bend, što je bila i zamisao direktorke Maje kada je odlučila da od školskih para kupi bubnjeve.

Prema njenim rečima, škola je formirala muzički klub i u okviru tog kluba biće organizovane rok bend radionice i bubanj radionice.

– Osim dece iz naše škole za radionice su se prijavili i učenici drugih osnovnih škola. Radionice će držati nastavnik muzike i afirmisani muzičar Milan Petković. On već vodi muzički klub u okviru aleksinačkog Centra za kulturu i zaista je za veliku pohvalu to što želi da pomogne i nama, da deca nauče da sviraju u školi – izjavila je Radoman Cvetićanin za portal Nova.rs.

Među učenicima škole “Vožd Karađorđe” koji su se prijavili da učestvuju u rok bend radionicama su i Julija Denčić, Teodora Miljković i Helena Stojanović.

Jedno veliko svaka čast za direktorku škole u Aleksincu! Kupila učenicima bubanj sa ciljem da sviraju rokenrol…

Julija, učenica osmog razreda, kazala je da sa nestrpljenjem očekuje radionice na kojima će učiti da svira električnu gitaru.

– Volim rok i hevi metal muziku i od kada je škola dobila električnu gitaru sama svakoga dana učim ponešto da sviram. Ranije nikada nisam uzela gitaru u ruke, a sada jedva čekam radionice na kojima ću početi da učim onako kako zaista treba da se uči – rekla je Julija.

Helena Stojanović, učenica osmog razreda prijavila se za radionicu jer želi da peva u rok bendu.

– Mnogo mi se dopada ideja o školskom rok bendu. Kroz muziku možemo da izrazimo naše misli i osećanja. Na radionicama ćemo moći da radimo ono što volimo – istakla je Helena.

Tedora Miljković, učenica sedmog razreda, već odlično svira klavir pošto ide u muzičku školu, ali kako je kazala rok bend radionica je prilika da nauči nešto novo.

– Prijavila sam se jer u muzičkoj školi ne sviramo ništa slično rokenrolu, pa mi je to prilika da naučim da sviram i tu vrstu muzike – objasnila je Tedora.

Direktorka škole “Vožd Karađorđe” ranije je objasnila da želi u školi muzički bend koji bi promovisao rok muziku, jer rokenrol smatra protivtežom u odnosu na turbo folk i sav šund kojim smo zatrpani sa svih strana.

– Suština je da okupimo učenike oko dobre ideje. Ovo što deca sada sluštaju to je maltretiranje mozga i ušiju. Nakon slušanja te muzike se ne osećate dobro. Međutim, oni nemaju izbor, za razliku od naših generacija. Ukoliko ponudimo deci samo turbo folk ili muziku za koju ne znam kako se zove, mi ništa nismo uradili. Samo smo im ograničili mogućnosti – naglasila je Radoman Cvetićanin.