Foto: Lev Radin / Zuma Press / Profimedia

Slika koju su uradili Bitlsi tokom turneje po Japanu prodata za 1,7 miliona dolara

Slika koju su Bitlsi zajedno napravili tokom turneje po Japanu 1966. godine prodata je za 1,74 miliona dolara na aukciji u Njujorku, saopštila je aukcijska kuća Kristi.

Delo urađeno tehnikom akrila i akvarela, poznato pod nazivom „Slike žene“, jedina je poznata slika koju su napravila i potpisala sva četiri člana renomiranog britanskog rok benda – Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i Ringo Star.

Članovi Bitlsa naslikali su ovo delo u apartmanu starog hotela “Hilton“ u Tokiju, na listu tradicionalnog japanskog „vaši” papira.

Svaki član je slikao od jednog ugla prema sredini slike, gde su se svi na kraju potpisali, prenosi agencija Kjodo.

Bend je nastupao u dvorani “Nipon Budokan“ u Tokiju od 30. juna do 2. jula 1966. godine, a svoj poslednji koncert na turneji odsvirao je krajem avgusta te godine u San Francisku.

Biograf Bitlsa Mark Luison rekao je da je popularna britanska četvorka odustala od turneje dva meseca nakon što su bili u Tokiju i da se nikada nisu vratili kao grupa.

„To je jedan od razloga zašto je ova slika tako posebna, jer nakog toga nisu imali priliku da ovoliko vremena provedu zajedno“, rekao je Luison.