Tue. Nov 30th, 2021

Alyssa Powell/Business Insider

Spotify, Amazon i Pandora predlažu niže naknade autorima

Streaming operateri navodno predlažu niže stope tantijema za autore pesama Američkom odboru za autorska prava (CRB).

Prošle sedmice Billboard je objavio da je nekoliko streaming servisa (Spotify, Amazon i Pandora) podnelo odvojene prijave tročlanom sudskom vijeću CRB-a sa svojim predloženim stopama tantijema za četvorogodišnje razdoblje za 2023. i 2027. poznato još kao CRB Phonorecords IV.

Spotify, Amazon i Pandora navodno su predložili glavne stope tantijema za Phonorecords IV od oko 10,5 posto prihoda. Spotify navodno traži 10,5 posto, a Amazon – za svoju muzičku uslugu Amazon Music – i Pandora su se prijavili za 10,54 posto.

Ove predložene stope niže su od onih koje su donesene tokom perioda Phonorecords III 2018.-2022., koje je započelo s 11,4 posto u 2018. i godišnje poraslo na 15,1 posto 2022. godine, međutim, te stope su na Apelacionom sudu.

– Ne samo da predložene stope poništavaju napore u poslednjih 15 godina, već zapravo predlažu lošiju strukturu nego što je ikad bila u bilo kojem trenutku u istoiji streaminga. To je razočaravajuće, ali ne i iznenađujuće, s obzirom na to kako su se streaming servisi ponašali prema autorima pesama tokom godina, uključujući njihov kontinuirani napad na pobedu autora u visini stope koja je postignuta 2018. na koju se i dalje žele četiri godine kasnije – izjavio je ovim povodom Dejvid Israelit, izvršni direktor Nacionalnog udruženja publishera (National Music Publishers Association – NMPA) za Music Business Worldwide.

HL/Izvor: ravnododna.com

Highwaystar Magazine radio