Steve Vai se pridružio Whitesnakeu nakon tri decenije

Steve Vai pridružio se Whitesnake-u na bini sinoć (23. juna) na Hellfestu Francuskoj, kako bi zajedno izveli pesmu “Still Of The Night”.

Video snimak njegovog pojavljivanja snimili su fanovi u publici i možete ga videti ispod.

Vai je imao kratak staž u Whitesnake-u pre više od tri decenije, nakon što je svirao na albumu grupe iz 1989. “Slip Of The Tongue”.

Ovo je dobro došlo i samom bendu, s obzirom da jedan od dvojice gitarista – Reb Beach – nije svirao na nekoliko poslednjih koncerata iz nepoznatih razloga, ali drugi gitarista Joel Hoekstra je na tviteru saopštio da se nada da će se Reb vratiti uskoro i da nikome ne nedostaje kao njemu.

Još u avgustu 2020. Vai, pevač David Coverdale, gitarista Adrian Vandenberg, basista Rudy Sarzo i bubnjar Tommy Aldridge ponovo su se okupili — virtuelno — po prvi put otkako su završili svetsku turneju „Slip Of The Tongue“ – zbog sesije pitanja i odgovora pre emitovanja live strima legendarnog koncerta benda “Live At Donington”.

Njihov osmi studijski album “Slip Of The Tongue” po treći put je postao platinast. Prvobitno objavljen u novembru 1989. godine, dostigao je 10. mesto na listi albuma u ​​Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u uglavnom zahvaljujući svoja dva Top 40 hita — „Fool For Your Loving“ i „The Deeper The Love“. Miljenik obožavatelja napunio je 30 godina 2019. i Rhino je slavio sa nekoliko novih verzija.

Nakon osam puta platinastog – istoimenog albuma iz 1987. godine – Whitesnake se vratio dve godine kasnije sa “Slip Of The Tongue”. U to vreme u bendu su bili Coverdale, Sarzo, Aldridge, Vandenberg i Vai. Vandenberg i Coverdale su zajedno napisali sve osim jedne pesme na albumu, ali Vandenberg tada nije mogao da ih snimi u studiju zbog povrede ruke. Da bi popunio prazninu, Vai se pridružio bendu za album i turneju.

„Kada sam se pridružio Whitesnake-u, numere su već bile snimljene i Adrian je odsvirao ritam gitare“, rekao je Vai za Guitar World. „Ono što se dogodilo je da je Adrian imao tu situaciju sa zglobom koja je trajala tokom turneje. Nisam siguran šta je to izazvalo, ali morao je da natopi zglob nakon svakog nastupa.

David Coverdale ispričao kako je nastala pesma “Still of the Night”

„Adrian je tako sjajan gitarista, ali povreda je učinila da nije mogao da izdrži predugo zbog bolova. Bio sam prilično blizak sa Adrianom tokom godina i viđam ga kad god sam u Holandiji, i kada sam razgovarao sa njim pre nekoliko godina, još uvek je imao taj problem sa zglobom – ali su izvor problema locirali na njegovom vratu.

„Znači, Adrian je napravio ove ugrubo snimke kao referencu za presnimavanje i dodatne delove i to su u osnovi bili akordi i strukture, a ja sam očigledno izvukao mnogo rifova od njih, ali sam se mnogo potrudio jer je sve zvučalo kao jedna gitara za jednu pesmu. Na nekim pesmama sam čak imao i po 20 traka gitara; to je veoma gusta gitarska ploča i definitivno sam dao sve od sebe da je ukrasim. Bio je to deo po kom je Whitesnake i bio poznat – gitarski deo”

Upitan da li ima ikakvih rezervi da ne ostane u potpunosti veran starom prepoznatljivom zvuku Whitesnake-a, Vai je rekao: „Morate pronaći balans između onoga što se od vas očekuje od strane benda, onoga što fanovi očekuju, onoga što pesma zahteva i šta vam govore da uradite — a takođe i da budem veran sebi. Nisam imao izbora osim da izrazim svoj način sviranja jer je to sve što znam.

ULAZNICE ZA FAN PIT ZA WHITESNAKE RASPRODATE – PARTER PRED RASPRODAJOM!

„Da sam pokušao da zvučim kao Yngwie Malmsteen kada sam se pridružio ALCATRAZZ-u, to jednostavno ne bi uspelo jer sam veoma zadovoljan načinom na koji sviram, ali takođe ne mogu da sviram kao Yngvie. Ista stvar kada sam svirao sa Dave Lee Rothom; morao sam to da iznesem u rock kontekstu — što mi je bilo veoma prirodno — ali neću da se takmičim sa Van Halenom.

„Nema šanse da bi te ploče bile prihvaćene da nisam imao neku vrstu rock integriteta, ali znao sam šta je potrebno pesmama i znao sam šta publika očekuje i postoji moja strana za koju sam znao da to može da isporuči. Ista stvar je bila i sa Whitesnake-om.

Mali podsetnik, Whitesnake će u Beogradu nastupiti 6. jula na stadionu Tašmajdan. Više informacija pronađite ovde.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joel Hoekstra (@joelhoekstra13)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Coverdale (@whitesnake)