Sting - Photo: Rob Ball/WireImage

Sting objasnio: “Every Breath You Take” nije ništa posebno…

Sting, frontmen grupe The Police, koja je postojala od 1977. do ranih 2000-ih, u dokumentarcu BBC-ja osvrnuo se na najveći hit benda – “Every Breath You Take”.

Godine 1983. bend je objavio svoj poslednji album „Synchronicity”, koji je ujedno i najprodavaniji album u muzičkoj karijeri benda, prodat je više od osam miliona puta samo u Americi, a Police je lansirao na vrh svetskih top lista sa već pomenuti singl „Every Breath You Take“ koji se našao na ovom albumu i pomogao im da ostave trag u istoriji.

Iako su već bili međunarodno cenjeni pre nego što je „Synchronicity” ugledao svetlost dana, album ih je odneo toliko visoko da im je osvojio Gremi u kategoriji Pesma godine, a preslušan je skoro dve milijarde puta – samo na Spotifaju.

Sam Sting tvrdi da je “Every Breath You Take” pesma koja je obeležila njegovu muzičku karijeru, a iako zahvalan na tom velikom uticaju, Sting smatra da to nije savršena pesma. „Mislim da je to moja najuspešnija pesma i verovatno poznatija od bilo koje druge, a ipak, nije ni najmanje originalna. Ima standardnu progresiju akorda, koja je verovatno preuzeta iz ‘Stand By Me’,” objasnio je on.

„Ništa nije originalno. Stihovi, možete ih pronaći u rečniku rime. Znate, ‘napravi’, ‘uzmi’, ‘probudi’… Ali opet, postoji nešto na šta ljudi reaguju. U početku deluje kao veoma romantična, nekako zavodljiva pesma, što sam i nameravao da bude, ali onda kada je poslušate, shvatite da se iza nje krije prinuda, do tačke opsesije gde postaje prilično zlokobno”.

Stingova suština je da on „ponekad provede mesece na pesmi, čineći je veoma tehničkom muzički, veoma tehničkim tekstom, i od nje ne ide nikuda”. „Ponekad su najjednostavnije pesme najbolje. Ali nije lako biti jednostavan“, dodao je on.

“Every Breath You Take” je i na setlisti Stingove aktuelne turneje, sa kojom u maju dolazi u Zagreb.