Taylor Swift postala druga po redu milijarderka u muzičkoj industriji

Taylor Swift ovih dana je prema analizi Bloomberga postala milijarderka.

Swift je tako druga milijarderka u muzičkoj industriji. Prva, procjenjuje se, postala je Rihanna još pretprošle godine, kad je njeno bogatstvo prema Forbesu iznosilo 1,7 milijardi dolara. Ovo dostignuće dolazi Swift nakon više veoma uspešnih projekata. Tu se može izdvojiti i njena megapopularna turneja, “The Eras” te serija albuma “Taylor’s Version”, u kojoj je u svađi sa svojom pređašnjom diskografskom kućom upozorila na važnost autorskih prava.

Bloomberg je vrednost muzičkog kataloga Taylor Swift trenutno procenio na 400 miliona dolara. Prihodi od koncerata doneli su joj barem 370 miliona dolara, dok ostataka milijarde otpada na prihode od Spotifyja te YouTubea, vrednost nekretnina te prihoda od prodaje muzike. Posebni naglasak postavljen je na turneju “The Eras”, koja je započela ovog marta u sklopu obeležavanje diskografije Swift. Još od samog početka, turneja je postala izazvala apsolutno ludilo.

Nasuprot kontroverzama oko astronomskih cena preprodanih karata, turneja je postala veoma potentan generator turizma u mnogim svetskim gradovima. Tako je u četiri nastupa Swift između 24. i 28. avgusta Mexico City prijavio čak 59 miliona dolara prihoda. Las Vegas, Čicago i Tampa samo su neki od gradova koji su u vreme turneje objavili rekordne posećenosti gradovi.

Zapravo, turneja “The Eras” postala je toliko popularna, da su države i gradovi u koje Swift nije najavila dolazak počeli negodovati. Primera radi, Indonezija je zbog nedolaska Swift obećala olakšavanje procesa dobijanja viza za koncerte. Turneja (zasad) ne dolazi u Čile, zbog čega je predsednik Gabriel Boric poslao Swift apel za dolazak turneje u Čile. Nešto uspešniji je bio kanadski premijer Justin Trudeau. Tamo je Swift mesec dana nakon apela dodala šest koncerata u Torontu.

Do sada izvedeni koncerti iz turneje izdati su kao film, koji je svoju premijeru imao 13. oktobra. Film je vrlo brzo dobio status najuspešnijeg koncertnog filma, a širom sveta širili su se snimci Swiftiesa koji su bioskope tokom gledanja filma pretvorili u koncertne dvorane.

Izvor : Muzika.hr