Foto: Richard Young/REX

Tina Turner najavila kraj karijere

Američka rock diva Tina Turner zvanično je objavila da završava karijeru, a sa publikom će se oprostiti novim dokumentarnim filmom o svom životu koji će biti emitovan 27. marta.

Tina Turner je na javnoj sceni je već više od šest decenija, sa pravom nosi titulu kraljice rokenrola, a sada, u 81. godini, rešila je da se povuče i oprosti od svojih fanova, prenosi “Njujork post”.

Za kraj, kako bi se odužila publici koja je bila uz nju prethodnih šest decenija, za HBO je snimila dokumentarni film u kojem priča svoju životnu priču.

Ovaj film je njeno poslednje obraćanje javnosti i oproštaj od publike. U filmu govori kako želi da stupi u poslednje poglavlje svog života – bez reflektora.

Tina se u dokumentarcu osvrće na svoju mladost ispunjenu tugom i bolom, potom na ljubav i globalnu slavu koju je stekla u zrelim godinama. Film otkriva i da je patila od posttraumatskog stresa, koji je posledica nasilja koje je trpela dok je bila u braku sa Ajkom Tarnerom.

Sreću je sredinom osamdesetih pronašla sa Ervinom Bahom, direktorom izdavačke kuće, koji u filmu i govori da mu je Tina rekla: ” Želim da se oprostim sa svojom publikom. Da im kažem zbogom i zahvalim za sve. I to će biti moj kraj, moj poslednji oproštaj”.

Film “Tina” sačinjen je od arhivskog materijala, starih snimaka i, pored sjaja slave i muzike, prikazuje i mračnu stranu njenog života.

Rođena kao Anna Mae Bullock, muzičku karijeru je započela sa 19 godina, kao pevačica i prateći vokal u bendu The Kings of Rhythm zajedno sa Ike Turnerom.

Već 1960. široj javnosti postaje poznata kao Tina Turner kada je nastupala zajedno sa Ike Turnerom, s kojim je bila u braku od 1962. do njihovog burnog razvoda 1978. godine.

Nastavila je sa solo karijerom, ali je nastupala po manjim klubovima i barovima hotela sve do 1983. godine, kada je objavila obradu Al Grinove pesme “Let”s stay together”.

Pesma je postala veliki hit, a ona je naredne godine dobila od studija dve nedelje da snimi album. I snimila je “Private dancer”, koji je postigao veliki komercijalni uspeh.

Erwin Bacha upoznala je 1986. godine, kada je on poslat od strane muzičke kuće EMI da je dočeka u Londonu na aerodromu. U julu 2013, posle 27 godina veze, venčali su se u Švajcarskoj, gde i sada žive.