TOP 10 pesama Phil Collinsa

Phil Collins je tokom svog vrhunca bio jedan od najboljih bubnjara svoje generacije. Sada, više od 40 godina kasnije, proživeo je zavisnost koja ga je umalo ubila i zadobio je povredu zbog koje ne može više da svira bubnjeve.

I naprotiv tome, Collins i dalje gura snažno i peva svoje legendarne pesme na turnejama za hiljade fanova. Ovo je priča o Phil Collinsu.

Nakon duge i kvalitetne karijere kao bubnjara koju je največim delom proveo u bendu Genesis a nešto manje u solo karijeri, bolna povreda kičme značila je da Collins više ne može da svira. Prema njegovim rečima -“Moji pršljenovi mi drobe kičmenu moždinu zbog položaja u kojem sedim dok sviram. To proizlazi iz godina sviranja. Ne mogu čak da držim palice a da ne bude bolno. ”

Collins je opisao kako je vezao palice za ruke mamo bi svirao bubnjeve, ali to nije dugoročno rešenje.

Povreda, zajedno sa željom da provede više vremena sa svojom porodicom, nagovorili su Collinsa da ode u penziju. Međutim, ubrzo nakon njegove odluke, njegov treći brak sa suprugom Orianne Cevey, sa kojom ima dva sina, završio se razvodom.

“Nisam imao bilo koga kada dođem kući. Zbog toga sam počeo da pijem.”, rekao je Collins. “Kreneš da piješ malo samo, ali onda sebe uhvatiš kako piješ previše. Tada te i fizički boli. Došao sam dotle da mi je malo falilo da umrem.”

Međutim, Collins je uspeo da vrati svoj život na pravi put. Čak se pomirio sa Cevey, a sada žive zajedno sa svojim sinovima. Osim toga, Collins je odlučio da penzija nije za njega. Iako koristi palice od trske još uvek ne može da svira bubnjeve, ali Collins se vratio kao prava rock zvezda. “Ne brinite, još uvek mogu da pevam.”, rekao je za Daily Mail.

Collinov povratak muzici zahtevao je da nađe drugog bubnjara koji će svirati, dok on peva. Srećom nije morao da gleda daleko. Njegov sin, Nicholas, u to vreme je bio samo tinejdžer, ali bio je talentovan bubnjar, baš kao i tata.

Collins je prosledio mesto bubnjara svom sinu i njih dvojica su zajedno krenuli na turneju.
“On je stvarno dobar i zna da čuje kritiku. To je veliki problem kod rada sa nekim bliskim vama.”

Prvi izazov za Nicholasa je došao kada je imao samo 15 godina, a trebao je da odsvira jedan od najpoznatijih prelaza na bubnju za legendarnu pesmu svog oca – “In the Air Tonight”.

Phil Collins je snimio svih 14. albuma sa grupom Genesis, od kojih je poslednji objavljen 1997. godine, a u solo karijeri koja traje od davne ’81. godine ima snimljenih 8 studijskih albuma, od kojih je poslednji objavljen pre tačno jednu deceniju – 2010. godine.

Phil danas slavi 69. rođendan, a u to ime smo rešili da izaberemo TOP 10 njegovih pesama.

10. One More Night

9. Separate Lives (with Marilyn Martin)

8. Sussudio

7. You Can’t Hurry Love

6. Two Hearts

5. Can’t Stop Loving You

4. Easy Lover (with Philip Bailey)

3. Against All Odds

2. Another Day in Paradise

1. In the Air Tonight

Pisao i sastavio listu : Rastko Tomić