Photo : promo

Turisti nas vode u magični svet broja “7”

Riječki turisti nedavno su predstavili “Most lokota” – svoju interpretaciju Venecijanskog mosta uzdaha i njime najavili novo izdanje; ektra play ili EP pod nazivom “7“.

Na njemu je sjedinjeno sedam jednoličnih brojeva, koji zajedno čine celinu atmosferom i tekstom. EP počinje istoimenim instrumentalnim komadom koji na magičan način uvodi slušaoce u svet broja ‘7’, ostavljajući ih da istražuju različite dimenzije zvuka i emocija koje slede.

Photo : promo

Uz ‘Most lokota’, objavljen je singl ‘Penelopa u plavom’, moćna, upečatljiva bluz priča i ‘Ovi su dani takvi’, pesma nastala u vreme izolacije, kada su Turisti radili u “posebnim” uslovima za njen nastanak. : Bobo, Sergej, Iva i Vava snimali su u svojim domovima i slali snimke stalnom saradniku Mateju Zecu, za finalni doprinos i pečat u miksu i produkciji. I prateći video nastao je „na daljinu“. Snimci Turista su napravljeni pametnim telefonima u njihovim domovima, a u finalni video ih je spojio reditelj Radislav Jovanov Gonzo.

U istom, „pomerenom“ vremenu, nastala je obrada klasika Sindi Loper „Time After Time“. Akustična verzija koju su Iva i Vava snimili na četvorokanalnom magnetofonu Fostex, bez nasnimavanja i potpuno uživo.

‘Slice of Orange’ i ‘California’ zaokružuju izdanje, predstavljajući jedinstven zvuk Turista i pozivajući slušaoce da se prepuste svojoj muzici i mašti. Novo muzičko delo Riječkog kvarteta doprinosi bogatoj raznolikosti muzičke scene i dokazuje da kreativnost nema granica, čak ni u izazovnim vremenima. Onda možda čak i više nego obično.

EP “7” snimljen je u studijima InquistionSound i G.I.S., Kastav (Matej Zec), a dizajn omota potpisuje još jedan stalni saradnik benda, jedan od najkreativnijih riječkih vizuelnih umetnika, Mladen Stipanović (studio smart69).