Vicky Cornell tuži Soundgarden nakon što je dobila “bezobrazno nisku” ponudu za svoj udeo u bendu

Pravne prepirke oko interesa Vicky Cornell u Soundgarden-u se nastavljaju.

To je duga priča. U decembru 2019. godine, Vicky Cornell, udovica Chrisa Cornella, pokrenula je pravni postupak protiv Soundgardena.

Vicky je tužila bend, tvrdeći da zadržavaju stotine hiljada dolara autorskih honorara koji su dugovani njoj i njenoj porodici – s tim što su pravni sporovi uključivali i pitanja autorskih prava zbog sedam audio snimaka koje je Chris napravio pre smrti u maju 2017. godine.

Kao odgovor na to, preostali članovi Soundgardena Kim Thayil, Matt Cameron i Ben Shepherd suprotstavili su se Vicky i ostatku ekipe Chris Cornell-a, nazivajući njenu žalbu “uvredljivim recitovanjem lažnih navoda i optužbi.“ Takođe su tvrdili da je koristila novac prikupljen putem koncerta “I Am The Highway : A Tribute To Chris Cornell” u „lične svrhe za sebe i svoju porodicu“.

Cornellov pravni tim zapretio je članovima Soundgardena zakonskim sankcijama i nazvao njihov postupak „sramotnim i objektivno neozbiljnim“, a bend se složio da dobrovoljno odbaci zahtev za dobrotvorni koncert.

Sada Rolling Stone izveštava da Cornell-ova ponovo tuži bend, tvrdeći da je dobila “zlobno nisku” ponudu za svoj udeo u bendu.

Prema sudskim dokumentima koje je časopis video, bend je dobio ponudu od neimenovane treće strane koja želi da kupi snimljeni muzički katalog Soundgardena. Ponuda je navodno vredela 16 miliona dolara, a Cornell tvrdi da je bend ponudio da kupi njen ulog – nasleđen od njenog pokojnog supruga – za “zlikovački nisku cifru manju od 300.000 dolara”.

Cornellov advokat Marty Singer rekao je za Rolling Stone, “Tvrdnja benda da se ovaj spor nekako ne odnosi na novac za njih je apsurdna i licemjerna. Naravno, ovde se radi o novcu i njihovoj pohlepi.”

Tužba takođe otkriva da je Cornell-ova bendu ponudila 21 milion dolara za sopstvene akcije, što su oni odbili, rekao je Singer, „ne zato što su želeli da sačuvaju svoje životno delo, već zato što znaju da će još više iskoristiti buduću eksploataciju muzike koju je Chris napisao i zaostavštinu koju je stvorio (koja im godinama oblaže džepove) “.

Predstavnik benda rekao je Rolling Stone-u, “Preostali članovi Soundgardena predali su Cornell Estate-u pre četiri meseca ponudu za otkup poseda u Soundgarden-u, koju je izračunao ugledni stručnjak za procenu muzičke industrije Gary Cohen.

“Od tada, članovi benda nastavljaju da pokušavaju da reše sve sporove sa imanjem Cornell-ovom i u nekoliko pokušaja da se reše, članovi benda su izabrali da ponude višestruko više od iznosa koji je izračunao Cohen. O ovom sporu se nikada nije radilo novac za bend. Ovo je njihovo životno delo i njihovo nasleđe. ”

Cornell-ova je zatražila od sudova da utvrde cenu za njenu imovinu koja nije zasnovana samo na vrednosti glavnih snimaka Soundgardena, već i na budućoj prodaji robe, potencijalnim turnejama sa novim pevačem, mogućim hologramskim nastupima i – uzmite ovo – „duboko lažni izdanja Chrisovih vokala izvučenih iz postojećih snimaka veštačke inteligencije koja bi mogla da stvori potpuno nove Soundgarden hitove “.