Ygnwie Malmsteen nova zvezda desetog Arsenal festa

Neprevaziđeni virtuoz, redovni učesnik izbora za najbolje gitariste sveta ikada – Yngwie Malmsteen, prvi put u Srbiji nastupiće na Main Stage-u Arsenal festa 27. juna!!!

Švedski gitarista posetiće ove krajeve po prvi put svojim nastupom na desetom Arsenal festu koji se održava ovog leta od 24. do 27. juna. Predstavnik neoklasičnog metala objavio je pre tačno godinu dana svoj novi, 21. studijski album na kom su se mahom našle obrade starijih, old school rock pesama kao što su Hendrixova “Foxey Lady” i “Purple Haze”, Purple-ova “Demon’s Eye”, “While My Guitar Gently Weeps” ili neprevaziđeni rif “Smoke on the Water”.

Svetski čuveni Šveđanin je neprevaziđeni virtuoz, koji je tokom četiri decenije karijere, spajajući uticaje kompozitora kakvi su Bah, Paganini i Vivaldi, doprineo rođenju žanra nazvanog neoklasičarski melodični rok.

“Kao dečaka muzika ga nije zanimala, ali sve se to promenilo 18. septembra 1970. godine kada je odgledao specijalni prilog na televiziji o pokojnom Džimiju Hendriksu. Sedmogodišni Yngwie je sa oduševljenjem gledao kako Hendriks poliva publiku bujicom fidbeka, i doslovno spaljuje gitaru. Na dan kad je Hendriks umro, rodio se Yngwie svirač”, kaže se u muzičarevoj biografiji.

Yngwie je eksplodirao na svetsku scenu još kao dvadesetogodišnjak zahvaljujući zapanjujućoj, munjevotoj tehnici sviranja gitare, počev od albuma “Rising Force” (1984). Jedan od vrhunaca njegove karijere bio je u potpunosti klasičarski pristup solo električnoj gitari i orkestru na albumu “Concerto Suite” (2002).

Osim novog albuma, Yngwie će nam odsvirati i neke od njegovih starih hitova kao što su “Rising Force” sa njegovog debitantskog izdanja, “Far Beyond the Sun” ili “You Don’t Remember, I’ll Never Forget”.

Takođe, na Arsenalov Garden Stage 27. juna dolazi Inner Circle, rege bend sa Jamajke, koji je od početnih uspeha sedamdesetih sa singlovima “Mary, Mary” i “Music Machine”, kasnije stigao do globalnih hitova “Games People Play”, ali i “Bad Boys” i “Sweat (A La La La La Long)” koje su na YouTubeu prešle 80, odnosno 90. miliona pregleda.

A za kraj, Arsenal je izvestio da će na Main stageu nastupiti 25. juna i američki gypsy punk sastav Gogol Bordello koji je prošle godine “napunio” 20 godina postojanja.