(Image credit: Purple Records)

Yngwie Malmsteen otkrio koliko je na njega uticao “Made In Japan” album

Yngwie Malmsteen otkrio je nedavno za Loudersound koliko je na njega uticao album “Made In Japan” grupe Deep Purple.

“Imao sam samo devet ili deset godina kada je moj stariji brat kući doneo “Made In Japan”. Već sam čuo Deep Purple-ove albume “In Rock” i “Fireball”, a oba su uticala na mene u biblijskim razmerama. Iz nekog neverovatnog razloga nisam bio upoznat sa “Machine Head”-om, studijskim albumom na kom je u suštini i zasnovan “Made In Japan”.

Kupio sam “Machine Head” jer sam toliko voleo “Made In Japan”, ali kao naivno dete iz Švedske nisam mogao da shvatim zašto su “Lazy” i “Space Truckin’” odjednom postale tako kratke.

Nijedan drugi album uživo nije imao tako veliki uticaj na mene. “Made In Japan” je imao toliko lude energije, čoveče. Tada, bez interneta, MP3 plejera i hiljada radio stanica koje nije bilo moguće izabrati, prvi put čuti novi album bilo je takvo religiozno iskustvo. Zapravo sam istrošio tri ili četiri primerka vinil izdanja.

Eto koliko mi se sviđalo. Album je mixovan tako da su gitare levo i Hammond orgulje desno. Često sam slušao album sa stišanim solažama Ritchie Blackmore-a, menjajući ih svojim i snimajući ih na kasetofon mog ujaka.

Odneo sam kasete u školu govoreći: „Slušaj ovo.“ Moji prijatelji su govorili: „Da, napravljeno u Japanu. Pa šta? ’Ali ja sam svirao gitaru! Sve sam uradio da bude tako verno; Znao sam čak i kada bi Blackmore dodirnuo pikap, pa sam učinio isto … Mogao sam da prevarim bilo koga.

Volim taj zvuk sa “Made In Japan”. Producirao ga je čitav bend, ali su mix radili Roger Glover i Ian Paice. Njih dvojica su napravili tako sjajan posao. Nikada ne biste verovali da je bilo pre gotovo 35 godina. U stvari, jedina kritika koju sam mogao da dam je umetničko delo na omotu – umro bih za još tih fotografija.

Kasnije sam nabavio snimke sve tri svirke koje su snimljene [15. i 17. avgusta 1972. u Osaki i Tokiju], i to me je nateralo da shvatim da su zaista odabrali prave snimke. Neki od ostalih nisu bili u skladu ili su bili malo nesigurni. Na neki način je malo oduzelo magiju.

Nažalost, nikada nisam video sastav Mk II grupe Deep Purple dok se nisu pregrupisali za album “Perfect Strangers”. Ali moj prvi koncert ikada bio je koncert grupe Rainbow na njihovoj turneji u usponu, kada sam imao 12 godina. Od tada sam se družio sa Ritchie Blackmore-om, Ian Paice-om i Roger Glover-om. Takođe sam izašao na scenu sa Ianom Gillan-om u Stokholmu 1990. godine – ima i snimak na YouTube-u.” – rekao je Yngwie.