YU Grupa 29. novembra slavi 50 godina karijere koncertom u Kombank Dvorani

Legendarni rock sastav YU Grupa proslaviće veliki jubilej 50 godina karijere koncertom na svoj rođendan 29. novembra u Kombank Dvorani u Beogradu, u okviru muzičkog serijala “Pod maskama”, saopštila je promoterska kuća Long Play, organizator događaja.

Institucija jugoslovenskog i srpskog rokenrola nastupa u nekadašnjem Domu sindikata, što je samo uvod i mala najava, razrada za iduću godinu, kada pri normalnijim uslovima najdugovečniji bend priprema veliki slavljenički spektakl, o čemu će fanovi i javnost biti naknadno obavešteni.
Nedavno su imali koncert u Bašti rock kluba Fest, za manji broj ljudi, kako je propisano.

“Yu Grupa je došla iz stopostotne ljubavi prema muzici, iz osećanja koje rokenrol izaziva u nama. Ta želja za stvaranjem muzike, pa da se ona predstavi drugim ljudima, da im pobudimo neka najlepša osećanja, to je sve uslovilo da mi trajemo”, izjavio je zvanično basista benda Žika Jelić.
“Ne postoji pravilo i ne može niko da proceni šta će i na koji način da prihvate ljudi i koliko dugo.
Kad se desi, kao što se bilo sa ‘Čudnom šumom’, ‘Leptirom’, i sa puno pesama sa singl ploča kao ‘Kosovski božuri’ koje sviramo i dan danas, super je osećanje da je nešto ostalo da živi toliko dugo godina, možda čak i posle nas”, iskren je Jelić, a prenosi musicpocket.org.

Od osnivanja 1970. godine do danas, na čelu sa neuništivom braćom Žikom i gitaristom i pevačem Dragijem Jelićem, sastav je imao brojne faze i postave, gde je poslednjih 25 i više godina treći stožer gitarista Petar Jelić, njihov rođak.

Yu Grupa je objavila niz značajnih albuma, od debi materijala “Yu Grupa” (1973) do poslednjeg CD-a “Evo stojim tu” (2016), na kojima su zabeležene antologijske pesme – “Crni leptir”, “Čudna šuma”, “Od zlata jabuka”, “Mornar”, “Dunavom još šibaju vetrovi”, “Pustinja”, “Odlazim”, “Sama”, “Dunave”…

Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović prvo su osnovali grupu radnog naziva “Idejni posed”, a onda u poznu jesen na Dan republike, 29. novembra na nastupu u zemunskom klubu “Sinagoga”, disk džokej Zoran Modli (1948-2020) je pozvao publiku da im odabere ime.

Prihvaćen je predlog Miroslava Stanivuka i od te večeri su postali YU grupa i godinama kasnije svirali su redovne rođendanske koncerte 29. novembra, na Dan Republike.

Poseban autorski doprinos i trag ostavio je gitarista Miodrag Bata Kostić, a u bendu su tokom godina svirali bubnjari Raša Đelmaš, Dragan Micić, Dragoljub Đuričić, Slobodan Jurišić i Igor Malešević, klavijaturista Dragan Janković i gitarista Nedžat Maculja.

Poslednjih godinu dana članovi benda su izuzetno aktivni i zaista kao da ne umeju da ostare, jer nastupaju svuda po prestonici (Beer fest na Ušću, Beer Garden na Adi, manifestacija “Zima na Trgu Republike”, stadion Tašmadan, klub Fest, Wurst Platz, Fish fest, Sava centar, Hala sportova) i neumorno osvajaju i druge prostore po Srbiji, na solo koncertima i u okviru mnogih festivala (Gitarijada u Zaječaru, Overload u Vladičinom Hanu…).

Ulaznice za koncert Yu Grupe 29. novembra iznose 1.800, 2.200 i 2.600 dinara preko mreže Tickets.rs i na blagajni Kombank dvorane.

Koncerti serijala “Pod Maskama” održavaju se u skladu sa trenutnim zdravstvenim propisima i preporukama, uz ograničen broj posetilaca, distancu, obavezno nošenje maski, te je i ovaj nastup ograničen za broj posetilaca, do 500 ljudi.

U ovom koncertnom serijalu nastupa tokom novembra i regionalna zvezda Neno Belan & The Fiumens koji će pevati hitove “Đavola”, alternativni rok bendovi Artan Lili i Kanda Kodža i Nebojša (KKN), pank rok sastav Čovek bez sluha (ČBS), a nedavno je tri koncerta u velikoj sali Kombank Dvorane održala Amira Medunjanin, u istoj organizaciji kuće Long Play.