Zabranjeno Pušenje predvodi mesec dana rokenrola Festivala kulture Zabjelo

U okviru Festivala kulture Zabjelo više od dvadeset regionalnih i lokalnih izvođača alternativne muzike vraća rokenrol na veliku scenu u Crnoj Gori tokom više od mesec dana na nekoliko lokacija širom Podgorice i van nje, a finale bogatog programa održaće se 9. i 10. juna na stadionu „Nikola Šćepović“ na Zabjelu.

Kultna jugoslovenska grupa Zabranjeno pušenje je prvi najavljeni hedlajner koji će 9. juna nastupiti na drugom izdanju festivala, a ograničen kontigent prvih, najpovoljnijih ulaznica po poklon ceni od 15 evra u prodaju kreće već u ponedeljak 27. marta, do kada će biti objavljeno još izvođača.

Nakon što su na prvom izdanju nastupile neke od najvećih regionalnih rokenrol zvezda – Partibrejkers, Darko Rundek i Ekipa, Zoster i Parampaščad i time ispisale muzičku istoriju Zabjela ali i cele Podgorice, Festival kulture Zabjelo nastavlja sa dovođenjem nekih od najznačajnih imena regionalne rokenrol scene.

Podsećamo da je ekipa koja stoji iza Festivala kulture Zabjelo u pauzi između dva izdanja festivala organizovala i serijal svirki pod nazivom Rockstrikcija. Nakon fantastičnog prvog izdanja Rockstrikcije na kome su nastupi Nikole Vranjkovića i Autogenog treninga oduševili publiku, druga Rockstrikcija na kojoj su nastupili Bjesovi i Vrpca je definitivno postavila nove standarde kada je u pitanju rokenrol u Crnoj Gori.

Zabranjeno pušenje ima novi spot

Dva izdanja Rockstrikcije utvrdila su nameru organizatora da ponovo ustoliče alternativnu scenu u Crnoj Gori, što Festival kulture Zabjelo i potvrđuje velikom proslavom rokenrola u Podgorici i drugim gradovima koja će trajati više od mesec dana, a u okviru koje će nastupiti trinaest autorskih bendova iz Crne Gore i osam izvođača iz regiona.

Kruna bogatog programa Festivala kulture Zabjelo održaće se 9. i 10. juna na stadionu Fudbalskog kluba Zabjelo koji je u međuvremenu, u čast tragično preminulog najmlađeg kapitena FK Zabjelo, preimenovan u stadion „Nikola Šćepović“, a veliko rokenrol finale predvodi jedan od najznačajnijih ex-yu bendova Zabranjeno pušenje koji će nastupiti prve festivalske večeri.

Zabranjeno pušenje je jedna od najpopularnijih grupa iz Bosne i Hercegovine koja je svoju popularnost uspela da sa lokalnih sarajevskih okvira proširi na čitav jugoslovenski prostor. Grupa je nastala 1980. godine u Sarajevu kao klasičan “garaž” bend od srednjoškolaca koji su zajedno išli u II sarajevsku gimnaziju i stanovali u istoj ulici. Njihova lirika i muzika su na najrealniji način prikazivali život u Sarajevu osamdesetih godina. Bend je specifičan po garažnom rok zvuku, kritici socijalističkog sistema, kompleksnim tekstovima čak i sa predskazanjem rata i pesmama koje su doživele kultni status u celoj bivšoj Jugoslaviji. Prvi album “Das ist Walter” izdaju za “Jugoton” 1984. godine i iste godine imali su veliku jugoslovensku turneju na kojoj su imali 60 koncerata po najvećim dvoranama čime su postali velika jugoslovenska atrakcija posle samo jednog albuma. Zabranjeno pušenje i dalje važi za kultno ime regionalne rok scene čija će se energija savršeno poklopiti sa zabelskim vibracijama ovog leta na stadionu!

Mesec rokenrola u Crnoj Gori počinje prve sedmice maja, a izvođači će biti objavljeni uskoro. Prodaja prvog ograničenog kontigenta ulaznica za Festival kulture Zabelo počinje u ponedeljak 27. marta tačno u podne. Ograničen broj ulaznica po poklon ceni od 15€ biće u prodaji online i na Tobacco Shop – Bar Kod kioscima do 15. aprila ili do isteka zaliha, nakon čega će ulaznice biti dostupne po redovnoj ceni. Događaj podržavaju Tuborg, FK Zabjelo, Monteput, Sekretarijat za kulturu i sport, Ministarstvo kulture, Glavni grad Podgorica, Hotel CUE i Aqua Bianca.