Zašto u kultnom grunge filmu “Singles” nema Nirvane ?

Film “Singles” (Samci) izašao je u septembru 1992. godine i predstavljao je odu grunge muzici i estetici, upakovanu u romantičnu komediju.

Film je napisao i režirao Kameron Crou, a sadržao je soundtrack natopljen grunge pesmama i bendovima kao što su Alice In Chains, Soundgarden, Pearl Jam, Mother Love Bone, Screaming Trees…pa gotovo svima koji su u tom trenutku nešto značili na sceni – osim Nirvane. Zašto u tom trenutku najveći bend sijetl scene (film se i snimao u Sijetlu) nije bio deo ovog soundtracka?

Odgovor glasi da Kurt Kobejn nije želeo da Nirvana bude predstavljena kao deo trenda, kako prenosi Plejer.

Već ranije je izašla kompilacije “The Grunge Years”, koju je otvorila Nirvanina pesma “Dive”, na kojoj su se našle i grupe kao što su Screaming Trees, L7, TAD ili Mudhoney.

Crou je za potrebe filma koji prati rock scenu u Sijetlu kontaktirao Nirvanu i tražio da njihova muzika bude uvrštena u soundtrack, ali je bend to odbio.

“Kurt je odmah odbacio taj zahtev jer nije želeo da Nirvana bude ugurana u isti koš sa ostalim bendovima iz Sijetla, čak ni sa onima koji su mu se dopadali. Dosta mu je bilo kompilacije “The Grunge Years2. Ovo se dešavalo pre nego što je “Smells Like Teen Spirit” osvojio svet na juriš, ali Kurt je već imao jasan osećaj gde se Nirvana uklapa u rock and roll univerzumu”, napisao je Nirvanin menadžer Deni Goldberg u knjizi “Kobejn, legenda koja živi”.