40 godina od podizanja zida

40 godina je prošlo od kada je engleska grupa Pink Floyd objavila jedan od najslavnijih albuma u istoriji rock muzike, odnosno dvostruki album “The Wall” – konceptualno delo koje se može nazvati i rock operom.

Na današnji dan 1979. godine je objavljen, a samo u Americi je prodat u 23 miliona primeraka, dok je u celom svetu prodat u više od 30 miliona. Njihov je jedanaesti i najprodavaniji album, a časopis Rolling Stone ga je uvrstio na 87. mesto na listi 500 najboljih albuma svih vremena. Singl sa tog albuma “Another Brick in the Wall (Part 2)” suvereno je vladao listama i u Americi i u Engleskoj, a takođe je uvršten i među 500 najznačajnijih pesama ikad.

Većinu pesama za album napisao je Roger Waters, a u pevačkim ulogama smenjivali su se David Gilmour i Roger Waters. Roger Waters je se ipak smatra istinskim autorom albuma koji je od samog početka bio zamišljen kao multimedijalni poduhvat, bez pravih prethodnika u dotadašnjoj istoriji popularne kulture; za priču koju je želeo da ispriča bili su mu neophodni album, scenski spektakl, i film – koje je i dobio na kraju. Najpoznatije numere sa izdanja bile su sva tri dela pesme ” “Another Brick in the Wall”, “Goodbye Blue Sky”, “Hey You” i “Comfortably Numb”.

Pisao : Rastko Tomić