(Image credit: Nuclear Blast)

Basista Marko Hietala napustio Nightwish uz oproštajnu poruku

Basista Marko Hietala objavio je poruku na društvenim mrežama u kojoj je se oprostio od fanova Nightwish-a.

Kao probleme navodi razne nesuglasice u svetu muzike, ali i privatan život, te vam prenosimo celu poruku.

“Dragi ljudi. Napuštam Nightwish i svoj javni život.

Već nekoliko godina nisam u stanju da se osećam tako kako želim u ovom životu. Imamo velike kompanije za streaming koji zahtevaju mnogo rada od umetnika i nadahnuća, dok nepravedno dele profit. Čak i među umetnicima. Mi smo banana republika muzičke industrije. Najveći organizatori turneja uzimaju procente čak i od našeg merča dok plaćaju dividende Bliskom Istoku. Očigledno neke teokratije mogu da uzmu novac od muzike zbog koje bi vas tamo ubili ili odveli u zatvor, a da se ne prikažu kao licemerii. Evo samo nekoliko primera.

Protekla godina me primorala da ostanem kod kuće i razmišljam. I našao sam se vrlo razočaran zbog ovih i mnogih stvari. Otkrio sam da mi treba ta potvrda. Da bih pisao, pevao i svirao, moram da nađem neke nove razloge i inspiracije. „My Walden“ da tako kažem. Čak sam i u mojoj knjizi hronični depresivac. Opasno je za mene i ljude oko mene ako nastavim. Neke misli iz prošlosti bile su mračne. Ne brinite, dobro sam. Imam svoja dva sina, suprugu, ostatak porodice, prijatelje, psa i puno ljubavi.

I ne mislim da ću zauvek otići.

Zavera je reč dana. Za ljude koji ih vole moram da kažem da je moj 55. rođendan sada 14. januara i za sada sam sigurno odradio svoj posao za sada. Kriviti, na primer, Tuomasa, vređa i njega i moje slobodno razmišljanje. Ovo je vrlo tužna stvar i za sve nas. Čuvajte se, molim vas.

Ali naravno, sada ćemo znati, ako neki tamo odu namerno.

Postoji nekoliko stvari koje sam prihvatio da ću uraditi 2021. godine. Inače, ljubazno i s poštovanjem tražim od medija, bendova, umetničkih projekata itd. da me ništa ne pitaju u narednih godinu dana. Moram nešto da izmenim kod sebe. Nadam se da ću vam o tome više reći 2022. Ipak, to nije obećanje.

Žao mi je zbog ovoga.

Marko Hietala

P.S. Toni Iommi je izuzetak od „bilo kakvog kontakta“. Junak detinjstva ima prednost.” – reči su basiste Marka Hietalae, koje su odjeknule metal svetom ovog jutra.

Na to su Nightwish odgovorili :

“Markova ostavka ostavila nam je nekoliko teških odluka i izbora koje treba da donesemo. Nakon dugog razmišljanja i razmatranja, u međusobnom razumevanju odlučili smo da izvedemo predstojeću turneju “Human. : II: Nature. – world tour” kako je planirano, ali sa sešn basistom.
Kompletan sastav koji će svirati tu turneju biće objavljen naknadno.
Poštujemo Markovu odluku i želimo mu sve najbolje. Nećemo dalje komentarisati “.

Resignation announcement from Marko:

Dear people. I am leaving Nightwish and my public life.

For a quite a few…

Posted by Nightwish on Tuesday, January 12, 2021

Marko Hietala je se bendu pridružio 2001. godine nakon što su objavili singl “Over the Hills and Far Away”, a bend je napustio prošli basista Vanska. Došao je iz bend Tarot, i pored uloge basiste, dobio i ulogu pomoćnog muškog vokala i drugog autora.

Takođe je član finske supergrupe Northern Kings(koju osim njega čine Jarkko Ahola iz Teräsbetoni-a, Tony Kakko iz Sonata Arctica-e i Juha-Pekka Leppäluoto iz bendova Charon i Harmaja) sa kojom je 2013. objavio album “The Theory of Everything”, a izdao je i debitantski solo album “Mustan Sydämen Rovio”  2019. godine, sa reizdanjem iz 2020. godine na engleskom pod nazivom “Pyre of the Black Heart”.