Zašto Dave Grohl ne želi da peva Nirvanine pesme na koncertima…

Dave Grohl rekao je da sanja da će ponovo svirati sa Nirvanom, ali ne može da natera sebe da izvodi pesme Kurt Cobaina na sceni.

Rezultat toga je dosta okupljanja u poslednje vreme sa bivšim kolegom iz benda Kristom Novoselićem i bivšim gitaristom Nirvane, koji je svirao samo na turnejama – Pat Smearom, uz gostovanje raznih gostujućih pevača – a posebno je zapamćeno veče kada su uvršteni u Rock & Roll Hall of Fame 2014. godine – „Ne bih se osećao prijatno da pevam pesmu koju je Kurt otpevao“, rekao je Grohl, dodajući da se čak ni ne vraća u vreme Nirvane dok svira kod kuće.

Grohl je preuzeo ulogu bubnjara nakon što je ranija postava Nirvane uradila turneju za album “Bleach” 1989. godine i raspala se usred tenzija sa gitaristom Jasonom Evermanom. Dan Peters iz Mudhoney-a bio je tu na nekoliko narednih koncerata pre nego što je Grohl trajno zamenio originalnog bubnjara Chada Channinga 1990. godine.

„Kada sam se prvi put pridružio bendu, bilo je tako zabavno“, rekao je Grohl. “Živeo sam na kauču u Kurtovoj dnevnoj sobi. Vežbali smo u štali. Spremili smo opremu i svirali te pesme, a ljudi su skakali i postajalo im je vruće i bili su oznojeni. Zaista sam voleo vezu i zahvalnost koju je publika Nirvane imala.”

Bend se raspustio nakon Cobainovog samoubistva 1994. godine, ostavljajući Grohla u poziciji da jedino može da nastavi kao frontmen Foo Fighters-a, sa kojim se sada sprema da objavi svoj 10. album, “Medicine at Midnight”, u februaru.

Verovatno će uslediti neko sređivanje repertoara, ali ne očekujte da ćete čuti neke stare favorite Nirvane. – poručio je on.

„Osećam se sjajno kada kod kuće uzmem da sviram te pesme na bubnjevima i volim da ih sviram sa Kristom i Petom i još jednim vokalom“, rekao je Grohl. “Još uvek sanjam da sam u Nirvani, da smo i dalje bend. Još uvek sanjam da nas čeka neka prazna arena da sviramo. Ali ja nikada ne sedim kući i sviram sam “Smells Like Teen Spirit”. To je samo podsetnik da osoba koja je odgovorna za te lepe pesme više nije sa nama. To je gorko slatko. ”

Foo Fighters su objavili za sada dva singla sa predstojećeg albuma – “Shame, Shame” i “No Son Of Mine”.