Credit: Danny Worsnop

Ben Bruce(Asking Alexandria) za Highwaystar – „Fanovi u Evropi su uzbuđeniji zbog rock koncerata(od Amerikanaca)”

Britanski metalcore, hard rock i još svašta nešto bend Asking Alexandria objavio je svoj novi, sedmi studijski album pod nazivom „See What’s on the Inside” samo godinu dana nakon šestog studijskog albuma.

Ako ste zainteresovani, ovde možete pročitati recenziju albuma.

Takođe, vođeni uspehom albuma 21. januara objavili su i novi EP „Never Gonna Learn“ na kom su se našle dve pesme sa albuma ali i dve nove pesme. U aprilu i martu ove godine će održati evropsku turneju.

Ja sam samim tim imao i privilegiju da proćaskam malo sa Ben Bruce-om, osnivačem, gitaristom i glavnim autorom benda.

Intervju vodio : Rastko Tomić

HM : Stil koji propagirate se dosta promenio od početaka kada ste bili više metalcore do danas kada svirate hard rock uz pokoji bljesak metalcore-a. Šta utiče na muzičara da pokuša nešto novo i da ne ide već ucrtanim putem?

Ben: Mislim da je za nas to što svi volimo toliko različitih žanrova muzike i toliko smo strastveni u pisanju pesama da uvek želimo da pokušamo i podstaknemo sebe da isprobamo nove stvari. Očigledno je rock muzika naša glavna ljubav i strast i naši omiljeni umetnici odrastanja su bili bendovi poput Queen, Metallica, Led Zeppelin, The Beatles, Pantera, Metallica, The Scorpions itd., tako da smo uvek bili pod velikim uticajem ovih bendova, ali tokom godina kao napredovali smo kao pisci pesama i muzičari, osećamo se sigurnije da možemo da pišemo veće rock pesme i metal himne.

HM : Danny Worsnop se vratio u bend 2016. godine, a 2017. ste izdali novi album koji je doneo mnogo promena u tom pogledu, da li ih je Danny doneo sa sobom?

Ben: Ne bih rekao da je Danny doneo te promene sa sobom. Ako se osvrnete na našu diskografiju, svaki album koji izdamo zvuči drugačije od prethodnog albuma, to je samo nešto što smo uvek radili kao bend.

Danny Worsnop / Credit: Danny Worsnop

HM : Pre nekoliko meseci objavili ste novi album „See What’s on the Inside” nakon samo godinu dana od poslednjeg albuma. Koliko je teško izdržati kontinuitet stalnog izdavanja albuma? I da li osećate pritisak svoje publike u smislu da album mora da bude veoma kvalitetan?

Ben: Jedna od mojih omiljenih stvari je pisanje pesama. Pisao sam pesme u određenom kapacitetu od svoje treće godine, sedeo sam za starim bakinim klavirom, tako da za mene pisanje pesama nije stresno, veoma je prijatno.

HM : Po zvuku ovog izdanja, rekao bih da ste bili veoma inspirisani zvukom old skul rocka i metala. Koje bendove sada najviše slušate privatno, a koje ste slušali kada ste bili mlađi?

Ben: Apsolutno, kada smo pisali ovaj album, sigurno sam slušao mnogo velikana kao što su Metallica, Nirvana, Pantera, Queen, AC/DC itd. Mnogo je bendova uz koje sam odrastao i koje slušam čak i sada.

HM : Kako nastaje jedna pesma benda Asking Alekandria? Da li imate šemu ili svaka ima svoju priču?

Ben: Obično pesma počinje gitarskim rifom ili nekom melodijom na gitari i odatle napreduje. Imam studio u svom domu, tako da kada me inspiracija pogodi, mogu otići u svoju kancelariju/studio i snimiti ideju!

HM : Kada biste obožavaocima mogli da preporučite samo tri pesme sa vašeg novog albuma, koje bi to bile?

Ben: Preporučio bih „Alone Again”, „See Whats on the Inside” I „Find Mysel”. Mislim da ove pesme savršeno odražavaju suštinu albuma.

HM : Vi zaista ne odmarate, zar ne? Samo nekoliko meseci nakon „See What’s On The Inside“ izbacili ste EP „Never Gonna Learn“, koji sadrži dve pesme sa poslednje ploče i dve nove pesme. Jedna od tih novih pesama je u saradnji sa Marijom Brink iz In This Moment-a, kako je došlo do te saradnje?

Ben: Kao što sam ranije pomenuo, jednostavno volim pisanje pesama, svi mi volimo, tako da je što češće objavljivanje nove muzike nešto što volimo da radimo. Već duže vreme smo prijatelji sa Marijom i grupom In This Moment. Zajedno smo svirali na mnogim festivalima, ali nikada nismo sarađivali do ove pesme. Čim je Danny počeo da snima vokale, znao sam da želim da Marija peva sa njim jer se njihovi glasovi tako dobro slažu. Došli smo do Marije i bila je veoma uzbuđena zbog ideje, bilo je zabavno raditi sa njom, ona ima tako jedinstven i divan glas.

HM : Bendovi uglavnom menjaju dosta članova, a vi (skoro) nikog. Imate li neke tajne funkcionisanja da nam kažete? Kako rešavate probleme jedni sa drugima?

Ben: Bilo je potrebno mnogo vremena da se nauči ravnoteža, ali na kraju je to kao brak! Morate naučiti da poštujete jedni druge i da učite jedni o drugima. Ponekad ljudima treba malo prostora, a ponekad smo najbolji prijatelji. Sve dok imate ljubav i poštovanje jedno prema drugom i budete sigurni da se svi osećaju zadovoljno i srećno, onda biste trebali moći da uspostavite dugotrajnu i značajnu vezu.

Credit: Danny Worsnop

HM : Ove godine ćete održati evropsku turneju. Postoje li razlike u sviranju u Evropi i Americi, i ako da, koje su?

Ben: Apsolutno! Potpuno sam zaljubljen u turneje po Evropi. Kultura, način života, scenario koji se stalno menja, to je jednostavno neverovatno. Mislim da su fanovi u Evropi uglavnom više uzbuđeni zbog rok koncerata i to se zaista može videti u energiji koju nam publika daje.

HM : Hoćete li svirati ceo album na turneji?

Ben: U ovom trenutku imamo mnogo albuma, tako da mislim da je pošteno svirati mešavinu pesama sa različitih albuma!

HM : I na kraju, šta publika u Evropi koja kupuje karte može da očekuje od koncerta benda Asking Alekandria?

Ben: Vraćamo se veći i bolji nego ikad, nedostajalo nam je da sviramo za naše fanove u Evropi, a uzbuđenje i energiju koju imamo videćete na sceni!

Ben Bruce / Credit: Danny Worsnop