Branko Marušić Čutura preminuo u 82. godini

Naš slavni muzičar Branko Marušić Čutura, preminuo je u 82. godini svog života.

Bio je najstariji je aktivni rok-muzičar na Balkanu. Rođen još u Kraljevini Jugoslaviji, Branko Marušić Čutura učestvovao je u stvaranju istorije našeg roka.

Branko je svojevremeno u intervjuu za domaće medije govorio o rokenrolu:

– Prestaću kad budem prestao sve. To je deo mog života, i još imam šta da kažem. Naravno, čovek ne može da se umori od onoga što voli da radi. A muzika je ceo moj život. – rekao je on i uporedio rokenrol nekada i sad:

Može da se uporedi tako da bude isto i da ne bude. Postavka je uvek ista, tri gitare i bubanj. Ali u rokenrolu je ipak sve različito od te postavke. Važne su ideje. Stalno se govori o tome da umire ili da je umro. Rokenrol je toliko dao da nema šanse da umre. Rađaju se nove generacije, koje nastavljaju tamo gde su stariji rokeri počeli. – govorio je Čutura.

Biće upamćen po ogromnim hitovima poput: “Kuća bez broja”, “Noćna buka”, “Moja priča” i mnogi drugi…

Rodio se 29. jula 1939. godine, a odrastao je u beogradskoj Kosovskoj ulici. Na samom početku muzičke karijere, sa Časlavom Pješčićem, zvanim Ćata, osnovao je duo Kosovac. Duo Kosovac delovao je u periodu ’59 – ’60 godina. Snimili su dve kompozicije – jednu Fats Domina i jednu Everly Brothersa. O tom periodu g. Marušić je rekao: “Prestonica je bila podeljena – u elitnim restoranima i kafanama svirali su džezeri, po periferiji narodnjaci, a po parkovima rockeri. Dok smo duetski muzicirali u parku pored Skupštine, u Kosovskoj, ljudi su nas gađali pepeljarama, flašama i teglama, ali smo nekako, ipak, preživeli“.

Osim po solo karijeri, Branko će biti upamćen i kao član grupe Džentlmeni sa kojima je snimio neke od najlepših pesama kao što su “Ona je moja”, “Slatko” ili “Slomljena srca”, koja je najpoznatija postala nakon što je se našla u filmu Lajanje na zvezde.

Delovao je u drugoj postavi Džentlmena, a članovi su, pored njega, bili i Dule Banović (Zlatni dečaci), Robert Nemeček (kasnije Pop mašina), Zlatko Manojlović, Miodrag Simikić Mića. Od 1971. godine djeluje u trećoj postavi Džentlmena: Zoran Božinović (kasnije Pop mašina), Zoran Simovski, Dušan Petrović (Generacija 5).

Ne smemo zaboraviti ni to da je sa Zlatkom Manojlović osnovao grupu Dah, da je svirao sa grupom Tilt(od koje su, kasnije, nastali Bajagini Instruktori) sa kojom je jednom nastupio kao predgrupa Gary Moore-u i da je pisao tekstove za Siluete. Osnovao je i grupu Albatrosi, kojoj su članovi bili sva tri brata Jelić – Rade, Perin tata, kao i Žika i Dragi. Za YU Grupu je napisao 6-7 tekstova (“Šta će meni vatra”, na primjer).

Do poslednjeg dana života svirao je i živeo ono što peva. Poslednjih godina karijere je nastupao sa pratećim bendom gram 21 koji su kasnije preimenovani u Dram.

Bio je uzor mnogima, ali nije pripadao nikome, nikakvoj struji, klanovima, što je u bitnoj meri sigurno predstavljalo prepreku u jednoj ovakvoj sredini, da možda u određenom periodu, za sebe „zahvati“ bolje pozicije ili bar što se popularnosti tiče – relevantnije prosperira.

Pisao je i aforizme, a jedan ga opisuje – Suviše sam lenj da bih ostario.