Wed. Sep 22nd, 2021

Bruce Dickinson objasnio zašto Maideni i dalje prave duge pesme

Tokom nedavnog intervjua za SiriusXM, Bruce Dickinson je raspravljao o sklonosti Iron Maiden-a za pisanje dugih, progresivnih zamršenih pesama, uključujući i pesme na najnovijem albumu benda, “Senjutsu”, koji sadrži tri numere čije vreme izvođenja prelazi 10 minuta.

“Steve [Harris, basista Maidena] i ja smo delimično odgovorni za to. Uradio sam celu stvar oko katastrofe sa vazdušnim brodom, R101, koja je trajala 18 minuta ili nešto tako ludački”, rekao je, misleći na pesmu “Empire Of The Clouds” koja se pojavila na albumu “The Book Of Souls” grupe Iron Maiden. „I to je u osnovi bilo dogovoreno za orkestar, koji tada nismo imali.”

Čitaj više : Iron Maiden rekli hvala Novaku Đokoviću

“Za ovaj album, da, Steve je veliki ljubitelj proga, kao i ja”, objasnio je. “Razgovarao sam sa nekim drugim o ovome, o različitim bendovima koji smo se obojici svideli. Steve je, na primer, veliki obožavalac Jethro Tull-a. Takođe sam veliki obožavalac Tull-a. On voli ‘A Passion Play’ i „Think As a Brick”; ja sam više tip koji voli „Aqualung” i prve stvari. Ali ipak, nađemo se uvek negde na pola puta. On je veliki obožavalac Genesisa i Peter Gabriela,”The Lamb Lies Down On Broadway” ; on voli sve to. Ja, nisam lud za Genesis-om, ali sam voleo album Petera Gabriela, mislim da je to bio njegov treći solo album, [sa pesmama poput] ‘Intruder’ [i] ‘No Self Control’ – zastrašujuće, mračne, stvarno ćudljive stvari. A postojao je i bend koji se zvao Van Der Graaf Generator , koji su bili savremenici Genesis-a, i na neki način bili su čak i malo ispred njih. Pa, ja sam ih voleo. I krao sam fore od Peter Hammilla, to je njihov pevač, a mislim na vokalni stil. Tako da eto, obojica obožavamo te prog stvari, zajedno sa Thin Lizzy-jem, Deep Purple-om, Black Sabbath-om. On je veliki obožavatelj Nektar-a i Scorpions-a.

“Nisam bio toliko lud za Judas Priest-om sve dok nisam putovao s njima, dok nisam s njima imao turneju. I sa Scorpions-ima je isti slučaj. Nikada nisam ušao u svet Priesta toliko osim “Sad Vings Of Destiny “sve dok nisam putovao sa njima, a onda sam rekao: “Vau. Oni rade neke zaista super stvari.”

“Dakle, to su sve vrste uticaja koji se vrte oko nas, pa završavamo tako što radimo sve ove velike dugačke pesme”, nastavio je on. “I ne smetaju mi jer je to nekako … mislim, neke stvari, poput ‘Pergamenta’, skoro da se samo-hipnotišete ako slušate tu pesmu. [Ako bismo izvodili tu pesmu uživo], bio bih iza njihovih leđa uz čašu bezalkoholne vode. Dobijam pauzu za čaj od pet i po minuta usred ‘Pergamenta’. ”

“Senjutsu” je objavljen 3. septembra preko BMG -a. Novi album Iron Maidena snimljen je u Parizu sa dugogodišnjim producentom Kevinom Shirleyem u koprodukciji Harrisa, a više o tome možete pročitati ovde.

Izvor : Blabbermouth.net

Highwaystar Magazine radio