Bubnjar Fleetwood Mac-a Mick Fleetwood prodao muzička prava

Bubnjar Fleetwood Mac-a Mick Fleetwood prodaje snimljena muzička prava iz svog celog muzičkog kataloga BMG-u.

Iako je iznos za prodaju trenutno nepoznat, kompanija je za Rolling Stone rekla da je masovna akvizicija – koja obuhvata 300 pesama – najveća u poslednje dve godine.

Fleetwood, koji je 1967. osnovao bend sa basistom John McVie-om i pokojnim gitaristom Peter Green-om, sada je treći član Fleetwood Mac-a koji je prodao svoja prava na katalog poslednjih nedelja, nakon pevačice Stevie Nicks i bivšeg pevača i gitariste Lindsey Buckinghama.

Čitajte više : Dugogodišnji producent Metallice Bob Rock prodao je svoja prava na “Black Album”

U decembru je Nicks prodala 80 posto svojih autorskih prava – uključujući i bend i solo materijal – Primary Wave Musicu. Wall Street Journal je procenio da je dobila 100 miliona dolara od ugovora potpisanog ubrzo nakon što je njena pesma Fleetwood Mac-a “Dreams” postala viralna kroz TikTok video za skateboarding. Buckingham je početkom januara prodao svoj izdavački i tekstopisni udeo od 161 pesme Hipgnosis Songs Fund-u. Kompanija je prethodno posedovala 25 procenata udela u njegovom radu nedavnom kupovinom Kobalt Music Copyrightsa. Zadržao je 50 odsto udela još neobjavljenih pesama.

Ali, kako prenosi Rolling Stone, prodaja koju je izvršio Fleetwood odnosi se prava na snimljenu muziku, a ne na izdavačka prava. Dok se izdavačka odnose na pisanje pesama i kompoziciju, prava za snimljenu se tiču snimljenog izvođenja, koje je usko povezano sa strimingom, preuzimanjem i prodajom albuma. (Ovo navodno podstiče BMG da se dalje proširi na zabeleženo sticanje prava, s obzirom na to da streaming nastavlja da raste širom sveta usred pandemije COVID-19.)

Fleetwood je u izjavi pohvalio dogovor kao “predivno inspirativan brak između dva kreativna partnera” ​​iskusan u svim delovima industrije.

„Rokeri koji prodaju svoje izdavaštvo“ glavni su trend u poslednje vreme: i Bob Dylan i Neil Young su načinili isto.

Čitajte više : Bob Dylan prodao sve svoje pesme Universalu za 300 miliona dolara