Ćerka Paul McCartneyja režira dokumentarac o čuvenom Abbey Road studiju

Šta bismo sve saznali ,,kada bi zidovi mogli da pevaju?”.

Uskoro stiže prvi sveobuhvatni dokumentarni film o čuvenim prostorijama u kojima se stvarala čarolija, a rediteljskim procesom upravlja fotograf i filmska rediteljka Mary McCartney, ćerka slavnog Beatlea.

Abbey Road najpoznatiji je kao studio u kojem su, sa producentom Georgeom Martinom, svoje albume snimali The Beatles, a za rad su ga često favorizovali i brojni drugi muzički producenti poput Geoffa Emericka, Kena Scotta, Mikea Stonea, Alana Parsonsa, Kena Townsenda… Naravno, mnoge kultne albume tamo su snimile i razne muzičke zvezde među kojima su i Sam Smith, Aretha Frankli, Adele, Amy Winehouse, Pink Floyd, Queen, Radiohead, Oasis…

I sam McCartney u voljeni studio uvek se rado vraća kako bi snimao svoju muziku, a posvetio mu je i videospot u kojem gostuju glumačke zvezde kao što su Johnny Depp, Sean Penn, Meryl Streep, Kate Moss, Jeremy Irons i Jude Law.

Dok su u toku inicijalni radovi potrebni za snimanje, Mary se obratila medijima te uz kratki sinopsis filma i “vlastitu perspektivu” takođe otkrila kako se timu u ulozi producenta pridružio hvaljeni John Battsek (verovatno najpoznatiji po uspešnom ostvarenju “Eric Clapton: Life in 12 Bars”).

“Neka od najranijih sećanja iz svog detinjstva vežem uz vreme provedeno u prostorijama Abbey Roada,” priseća se Mary McCartney te otkriva:

“Već dugo želim da ispričam priču o ovom istorijski važnom mestu i drago mi je što ću to učiniti sa najboljim mogućim timom… Zajedno ćemo ovu kreativnu ambiciju pretvoriti u stvarnost.”

Ambicije deli sa timom iz Mercury Studiosa, čiji direktor Alice Webb komentariše:

“Mercury Studios nije ni mogao da zamisli bolje partnerstvo od saradnje sa Mary McCartney i Johnom Battsekom. Zajedno činimo strastvenu i vizionarsku ekipu koja je potpunu priču o Abbey Roadu sprema da ispriča po prvi put. … Oduševljeni smo sa kreativnim zamislima kojima Mary obogaćuje ovaj naš projekt”.

Entuzijastičnim izjavama pridružila se i Isabel Garvey, generalna direktorka Abbey Road Studios komentarišući:

“Kada bi samo ovi zidovi mogli da pevaju! Ovakve i slične izjave proteklih godina čula sam nebrojno mnogo puta… Jedva čekam da neke od tih priča napokon ožive u ovom dokumentarnom filmu za kojeg mi se već sad čini da će postati respektabilan.”

Premijera dokumentarca imena “If These Walls Could Sing” (“Kada bi ovi zidovi mogli da pevaju”) planirana je za novembar ove godine kada će se obeležiti i 90. godišnjica verovatno svetski najpoznatijeg muzičkog studija – Abbey Roada.

Uz sam Abbey Road studio usko je povezan i još jedan najavljeni dokumentarni film, onaj Petera Jacksona, ‘The Beatles: Get Back” u kojem će gledaoce povesti u vreme kada su The Beatles tamo provodili vreme radeći na pesmama za album “Let It Be”.