Četiri godine bez Lemmyja + TOP 15 Motorhead pesama

Pre četiri godine nas je napustio jedan od najvećih frontmena ikada !

Samo četiri dana nakon svog 70. rođendana, 28.12.2015. godine Ian Fraser Kilmister, poznatiji kao Lemmy Kilmister nas je napustio.

Rođen je 24.12.1945. godine, na Badnje veče u mestu Stouk na Trentu. Kada je imao tri meseca, njegov otac, bivši kapetan Kraljevskog ratnog  vazduhoplovstva i pijanista se razveo od njegove majke. Njegova majka i baka su se preselile u Njukasl pod Lajmom, a zatim su se preselili na Medli. Kada je imao 10 godina, njegova majka se udala za bivšeg fudbalera George L. Willisa,
koji je već imao dvoje starije dece iz prethodnog braka, Patriciu i Tonija, sa kojima se Lemmy nije baš najbolje slagao.

Porodica se ubrzo preselila na farmu u velški grad Venleh, a kada je Lemmy kasnije komentarisao život tamo, rekao je “zanimljivo, biti jedino englesko dete među 700 velške dece nije baš najsrećnija stvar – ali bilo je zanimljivo sa antropološkog stanovišta”.

Išao je u “Sir Thomas Jones’ School” školu u Amlvču, gde je i dobio nadimak Lemmy, iako čak ni on nije bio siguran zašto – da bi kasnije tvrdio da naziv potiče od izraza “ajde (pozajmi mi) funtu do petka”, odnosno na engleskom jeziku “Lemmy [lend me] a quid ’til friday) zbog njegove navike da pozajmljuje novac od ljudi da bi održavao svoju zavisnost o slot mašinama. Ubrzo je počeo da pokazuje interesovanje za rock’n’roll, devojke i konje.

Napustio je školu i sa porodicom se preselio u Konvi, te je počeo da obavlja fizičke poslove,  uključujući i rad u lokalnoj fabrici Hotpoint, a istovremeno je svirao gitaru za lokalne bendove, kao što je Saundovners, i provodio je vreme u školi za jahanje. Video je nastup Beatlesa u “Kavern klubu” kada je imao 16 godina, a zatim je vežbao sviranje gitare uz njihov prvi album “Please Please Me”.

Poslednje dve godine svog života, je imao pregršt zdravstvenih problema. Ipak, legenda rock and rolla, koja je provela pola karijere sa čašom Jack Daniels-a, koju je dopunjavala doza Coca-Cole, izgledao je kao neuništiv. I do samog kraja trudio se da ostane u ulozi, izvodeći niz koncerata zbog kojima su mnogima pucale bubne opne, samo par meseci pred smrt, ne znajući da je njegovo telo prožeto agresivnim i neizlečivim oblikom raka. Iako se čitavo vreme osećao loše, ipak je planirao da se vrati u Evropu u januaru kako bi nastavio sa turnejama.

Lemmy je živeo da svira i svirao je da bi živeo – bio je oličenje heavy metala, iako je odbijao da prihvati taj termin, tvrdeći da upravo izvodi pojačanu verziju rokenrola u čast svojim junacima – Little Richardu, Chuck Berriju i The Beatlesima .

Neverovatno je da je Kilmister bio u stanju da skupi snagu tokom 2015. godine da odsvira sve koncerte i čak snimi ceo, poslednji album “Bad Magic”, koji je izašao 28. avgusta 2015., tačno četiri meseca pre nego što je umro.

Bio prirodni tekstopisac i izvođač i njegova hrabrost je bila praktično bez premca. Čak je napisao i snimio i album pre ovog, “Aftershock” iz 2013. godine, kada je bolovao od ozbiljne srčane bolesti i dijabetesa.

Naslov je bio crni humor na kontu njegovih problema sa srcem, zbog koje je bio podvrgnut operaciji 2013. godine. Otkazao je nekoliko nastupa kada je to bilo zaista neophodno, ali većinskim delom je istrajao, čak i kad mu je bio potreban štap da bi stigao iz backstagea na scenu.

Nakon svih zdravstvenih pogoršanja, lekari su naredili Lemmyju da mora da promeni njegov životni stil, i on se pridržavao… do određene mere. Prestao je da puši i i zamenio cigare jedenjem borovnica, zbog čega je njegovo telo zadržavalo  tečnost, a i dobio je na težini. U početku su lekari bili srećni, ali kada su otkrili uzrok debljanja, Lemmy je opet bacio borovnice i vratio se cigaretama – iako je imao dozvoljeno samo paket nedeljno. Takođe se prebacio sa 40-godišnje navike ispijanja Jack Danielsa svaki dan u četiri do pet čaša votke i soka od pomorandže dnevno.

Dva dana nakon ogromne proslave 70. rođendana u njegovu čast u legendarnom “Whiskey a Go Go” – na kojoj su bili i Slash, Billy Idol, Sebastian Bach, Lars Ulrich, Zakk Wylde i bezbroj drugih poznatih ličnosti – Lemmy je osetio bolove u grudima i prevezen je u bolnicu, ali lekari nisu mogli da otkriju ništa loše. Zabrinut Lemmyjevim stanjem, njegov dugogodišnji menadžer Tod Singerman zatražio je od lekara da urade pregled mozga. Lemmyjev menadžment je bio zabrinut zbog mogućnosti da je možda pretrpeo moždani udar. Imajući u vidu sve pretrage krvi i druge medicinske postupke koje je Kilmister prošao, rezultati CatScan-a bili su šokantni. Lemmy je imao kancerogeni tumor širom mozga i vrata. Lekari su utvrdili da je stanje neizlečivo i predvideli su da će imati dva do šest meseci života.

Rukovodstvo Motorheada pripremilo se za izdavanje jednostavne izjave u kojoj je saopštilo da je Lemmi teško bolestan i da ne može da putuje. Ali rocker je tražio od svojih rukovodilaca da iznesu istinito saopštenje za štampu, ukazujući da pati od agresivnog oblika raka. Ali Lemmy je pretekao vesti.  U prošlosti je toliko puta prevario smrt i
živeo tako težak i brz život da nije ni očekivao da će još dugo poživeti.

Vlasnik Lemmijevog omiljenog objekta, Rainbow Bar & Grill, doneo je slot mašine u Kilmisterov stan i medicinske sestre su angažovane kako bi obavljale smene i davale morfin kako je bol postajao sve jači.

Lemmy je to rekao svojim kolegama iz Motorhead-a i svi su planirali da ga posete odmah. Ozzy Osbourne je navodno trebalo da dođe 29. ili 30. u mesecu. 28. decembra, vlasnik Rainbow bara Mikael Maglieri je došao dok je Lemmy satima igrao svoju omiljenu video igru. Tada je Kilmister zaspao i umro. U danima koji su usledili, muzička zajednica je žalila zbog gubitka jedne od najvećih figura rock ‘n’ rolla.

Izgubio sam jednog od mojih najboljih prijatelja, Lemmyja, danas“, objavio je na Tweeteru Ozzy Osbourne tada.

Osim Ozzyja, mnogi drugi velikani rock i metal muzike odali su počast jednom od najvećih junaka rock i metal muzike. Koliko je veliki dovoljno pokazuje to da je vrsta aligatora dobila naziv po njemu, da je dobio spomenike, ulice, razne pesme posvećene njemu.

Australijski rock bend Airbourne objavio je pre dve godine video za pesmu “It’s All for Rock ‘n’ Roll” odajući priznanje Lemmy-ju, napominjući : “On je bio divan čovek, uvek smo ga viđali na festivalima”, dodajući : “Motorhead će uvek biti u našim srcima. Tako da smo Rayan i ja odlučili da napišemo pesmu posvećenu Lemmyju”.

Sa Motorhead-om je objavio 23. albuma, ali je neretko i vrlo rado prihvatao saradnju i sa drugim izvođaćima, što uživo – što studijski.

Mi smo zato rešili da objavimo TOP 15 Motorhead-ovih pesama, iako je bilo neverovatno teško, zato što imaju milion pesama koje bi mogle ovde da se nađu ! 

15. Motörhead – Built For Speed

14. Motorhead – Killed By Death

13. Motörhead – I Am The Sword

12. Motörhead – Bomber

11. Motörhead – God Was Never On Your Side

10. Motorhead – Love Me Forever

9 – Motorhead – Brotherhood of Man

8 – Motorhead – I Don’t Believe a Word

7 – Motorhead – HellRaiser

6 – Motorhead – I Ain’t No Nice Guy

5 – Motorhead – Overkill

4 – Motorhead – Born To Raise Hell

3 – Motorhead – Ace Of Spades

2 – Motorhead – The Game

1 – Motorhead – Devils

Pisao i sastavio listu : Rastko Tomić