NEW YORK, NY - DECEMBER 11: Ozzy Osbourne visits the SiriusXM Studios on December 11, 2014 in New York City. (Photo by Ilya S. Savenok/Getty Images)

Da li ste znali da je Ozzy Osbourne genetski mutant ?

Još 2010. godine u Massachusettsu firma Knome provela je istraživanje temeljeno na uzorku krvi Ozzyja Osbournea.

Cilj je bio da se utvrdi genetski kod ovog muzičara te na temelju toga pokušati da dođe do zaključka kako je preživio sve te godine stalnog korišćenja raznih droga i alkohola.

Naučnici su se nadali da će im analiza Ozzyjeve krvi i njegovog DNK dati uvid u to na koji način se droga apsorbira u njegovom telu te da će se na osnovu toga moći da utvrde zašto neki ljudi mogu da prežive ekstremnu zloupotrebu droga dok nekima i najmanje količine mogu biti kobne.

Ono što oni tada nisu očekivali, jesu dotad neviđene mutacije gena koje su otkrili. Zaključna pretpostavka proizašla iz tog nenadanog otkrića je da je upravo to, u kombinaciji s još nekoliko genetskih varijacija, stvorilo predispoziciju koja je Ozzyju omogućila konzumaciju opojnih sredstava u toliko velikim količinama.

U svojoj knjizi “Pleased to Meet Me: Genes, Germs and the Curious Forces that Make Us Who We Are” objavljenoj u izdanju National Geographica, Bill Sullivan, profesor s Indiana University School of Medicine, objavio je rezultate u kojima ističe kako “Ozzy zaista jeste genetski mutant”. Sullivan je otkrio neke iznenađujuće načine formiranja našeg DNK te je došao do zaključka kako biološki faktori mogu dramatično da utiču na raspodelu i dominantnost određenih gena.

Sam pevač, sada već 72-godišnjak, nikada nije krio kako je drogu i alkohol na dnevnoj bazi konzumirao više od 40 godina. Preživeo je i saobraćajnu nesreću, 2003. godine kada je slomio vrat, a nekoliko godina kasnije dijagnostifikovan mu je redak genetički poremećaj sličan Parkinsonovoj bolesti.

Zadnjih godina Ozzy iskreno progovara o svojim problemima sa zavisnošću te je potvrdio da se sad napokon “očistio” i otreznio: “Ne pijem više alkohol… Ne pušim duvan, Ne drogiram se… Sad radim samo dobre stvari. Ne znam gde mi je pamet bila dok sam mislio kako su odlasci u bar, alkoholisanje i sav taj kokain bili zabavni?”

Ipak, poznato je kako veteran metala nije jako čvrst u donošenju odluka: “Nisam baš dobar u donošenju odluka. Stvarno imam problem s tim: Ozzy, plavo ili crno? Oh, ma nemam j*benog pojma, ti odluči.”.

A manje-više i ceo njegov život je opisan u pesmi ispod.