Better Noise Music / Photo by Jim Louvau

DL(Bad Wolves) za Highwaystar : “Mislim da je glupo ne pokušavati da proširiš svoju kreativnost van zone komfora”

Američki metal bend Bad Wolves nastao je pre svega pet godina ali su za ovih pet godina postali jedan od najprepoznatljivijih metal bendova sa severnoameričkog poluostrva, rekao bih pre svega zbog obrade pesme “Zombie“.

Ove godine bend slavi pet godina postojanja, a prošle godine u oktobru su objavili svoj treći studijski album i prvi sa novim frontmenom DL-om nakon što je ih je pre godinu dana napustio pevač Tommy Vext.

U decembru prošle godine bili su prvi put prvi na američkim top listama, a sve ovo zajedno verujem da je bio dovoljan povod da ja malo proćaskam sa njima.

Imao sam tu čast da pričam sa pevačem i novim frontmenom benda, Daniel Laskiewicz-om poznatijem kao DL.

Photo: Karen Jerzyk

HM : Nova era benda je uveliko počela. Imate li dovoljno samopouzdanja kao bend zbog promena unutar sastava?

DL : Mislim da je to važan korak za mene, nova avantura, nešto neverovatno za umetnika kao što sam ja. Ne znam kako da opišem ovaj deo svog života, ali svakako mi je drago što sam deo ovog neverovatnog benda, sa super profesionalnim stavom i pozitivnim vibracijama u komunikaciji i poslu.

HM : Mislite li da većini pravih fanova ne smetaju te promene unutar benda i da će ostati uz vas?

DL : To je teško pitanje jer mislim da svaka osoba ima jasnu predstavu o tome. Lično mislim da ako ste fan benda, jedino je važno da nastavite da ih podržavate, posebno ako je kvalitet njihovih pesama visok kao i obično. Poslednjih meseci dobio sam gomilu poruka od fanova, a većina njih je jednostavno srećna zbog naših novih pesama i našeg iskrenog stava. Mislim da nam je trenutno najvažnija stvar, da pokušamo da imamo jaku vezu sa našom bazom fanova.

HM : S obzirom da je prošao relativno kratak period, a da si se ti zvanično pridružio nedavno, kada je napisan najnoviji album?

DL : Momci su pisali ovaj album. Kada sam došao, ako bih morao brojem da opišem, album je bio gotov oko 60 posto. Momci su radili na albumu više od godinu dana, možda i bliže dve godine u okviru benda, ali i sa spoljnim piscima. Proces saradnje između momaka i mene počeo je da se odvija kada sam došao da pratim vokale za ploču kada sam otišao u Sparrov Sound, njihov lokalni studio, a producenti su bili Joseph McQueen i Josh Gilbert. To je tačka u kojoj smo počeli da stavljamo svaki deo svake pesme pod mikroskop.

Omot / Photo : Promo

HM : I tako ste izdali album prošlog oktobra. Koliko ste zadovoljni dosadašnjom reakcijom ljudi?

DL : Ou, da. Reakcija medija i fanova je bila jednostavno neverovatna, sa fantastičnim rezultatima svuda. Iskreno, to je za nas neka vrsta sna, jedan od najboljih trenutaka za mene kao umetnika sigurno.

HM : Prošlog decembra i ovog januara po prvi put ste bili na #1 mestu na američkim radio listama. Kakav je to osećaj i da li vas to podstiče da radite još više?

DL : Da čoveče, sigurno. Ovaj rezultat je bio deo našeg napornog rada, neka vrsta proslave Bad Wolvesa i njihove diskografije/ideje o muzici. U međuvremenu, to je moj prvi broj 1, nešto neverovatno, zaista!

HM : Bad Wolves su možda malo manje žestoki i manje djenty od tvog prethodnog benda, The Acacia Strain. Kako se snalaziš?

DL : To je jednostavno novi neverovatan korak za mene kao čoveka i umetnika. Mislim da je malo glupo da ne pokušavate da proširite svoju kreativnost van zone komfora, verovatno u ovom slučaju niste spremni da budete umetnik. Lično, voleo sam svaki trenutak sa Acacia Strain i sve prethodne projekte, ali trenutno je savršena dimenzija za mene da budem deo ovog neverovatnog benda.

HM : Ti si takođe odličan gitarista, ne samo pevač. Šta misliš, koliko ti kao novajlija značiš bendu?

DL : Ah, hvala na lepim rečima čoveče! Ja sam samo gitarista i producent, ali svaki član ima jasnu predstavu o svojoj ulozi u bendu. Biti gitarista i producent je samo plus za nas, jer smo u stanju da o svemu govorimo pravim pristupom.

HM : Kako nastaju pesme Bad Wolves-a? Gde nalazite inspiraciju?

DL : Stilski smo počeli da prilagođavamo delove mom vokalu i možda menjamo aranžmane ili samo otkrivamo dinamiku pesama. Naročito sa mojim novim vokalom i sličnim stvarima, to je zaista nekako kada smo svi preuzeli ulogu producenta. I upravo sam govorio istu stvar gde nikada nisam bio u situaciji u kojoj bi skoro svaki momak u bendu mogao da bude producent sam po sebi. Nekako je luda količina talenata u ovom bendu.

Tu je započeo proces saradnje, ali smo nastavili da pišemo čak i nakon trenutka kada smo osećali da smo završili ploču. Bend je bend sa sedištem u LA; Ja sam iz Masačusetsa, pa sam se vratio kući u svoj studio, i osećali smo se kao da još uvek nedostaje nekoliko stvari, tako da je tada počeo proces pisanja između momaka i mene na daljinu. Tada su zaiskrile pesme poput „Springfield Summer“ i sličnih stvari. Čak i pored toga, pisali smo i snimali pesme, pa čak i miksovali, ali te pesme nisu završile na albumu naravno.

Ne toliko da se ne osećamo kao da se uklapaju u ploču, već više kao da smo imali toliko materijala da nije bilo šanse. Morali bismo da izdamo dupli album. Imali smo toliko materijala, toliko toga, imamo zajednički DropBox između benda, a možda smo već započeli i pola drugog albuma, tako da kreativni proces „udari dok je gvožđe vruće“ nikada ne prestaje. To je bilo mesto gde smo mogli da testiramo (čak i iz daljine) hemiju pisanja između Johna i mene.”

HM : Idete na turneju po Americi sa Papa Roachom i Hollywood Undead-om u martu. Da li ste uzbuđeni zbog prilike da posle dve godine konačno možete da idete na turneju?

DL : O, dođavola, da, biće neverovatno biti na sceni sa njima! I biće fantastično kada naši fanovi budu ispred nas!

HM : I na kraju, da li možda planirate evropsku turneju za ovu ili sledeću godinu?

DL : Nažalost, trenutno nema vesti o tome. Evropska turneja sa Tremontijem je odložena, pa sada čekamo vesti od menadžmenta. Nadam se da ćemo uskoro biti i u Evropi!

HM : Hvala vam puno na intervjuu!

DL : Hvala tebi na vremenu druže!