dram – “Nećemo promeniti svet” – a možda i hoćete

Mladi beogradski indiegas satav dram objavio je debitantski album “Nećemo promeniti svet”.

Mladi superstar indi elektro too-much-pop rokenrol bend sa beogradskih opština kako vole sebe da nazivaju, odnosno dram objavili su svoj debitantski album. 

Pre zvaničnog objavljivanja albuma sastav je tokom poslednjih par meseci objavio i četiri najavna singla ispraćena video spotovima i lyric videima, a većina vam je – kladimo se, već ušla u uši. Album je objavljen za PGP RTS, i sadrži 10 pesama, od kojih za sada najpoznatija “Nije sve kao što izgleda” otvara album. Sledeća je “Novi dan“, najkraća na izdanju ali pogodna i za đuskać, i za kućnu varijantu ali i za solo chill. “Daj mi sve” nastavlja pustolovinu dramovog albuma, prošarana zvukom violina koje su značano doprinele zvuku same numere.

Složićemo se da u životu “Nema pravila“, kako kaže i njihova sledeća pesma, jedna od retkih ne-ljubavnih, ili možda bolje reći socijalno angažovanih u njihovom opusu, koji stvaraju evo već oko dve ipo godine pod ovim imenom. Pesma je takođe jedna od retkih u kojoj je gitarski zvuk jedan od dominantnijih, nakon prvog singla. Naravno, odnosi se na studijske snimke, uživo praše što se kaže za sve pare – verujte nam !

Milan Mladenović je govorio kako će promeniti svet do kraja pesme, a oni su ipak malo skromniji. Sami za sebe su rekli “Mi nećemo promeniti svet“, kako se zove sledeća, i naslovna numera. Ali ko zna, ako nastave ovako možda i hoće jer im se predviđa blistava budućnost, toliko im malo treba. Par godina postojanja i napornog rada je krenulo da se isplaćuje, a kladimo se da će tek čuti za dram. Zvuk klavijatura je uglavnom među najprimećenijim, ali ono što je zanimljivo je da su i dalje ostavili dozu rock’n’rolla, a pre svega njegove energije, koju kao što rekosmo, najbolje iskazuju energičnim live nastupima na kojim niko ne ostaje ravnodušan.

B stranu, kako bi se to nekada reklo, otvara drugi singl, a objavljen u isto vreme kada i prvi, balada “Sami“. Ono što je zanimljivo je da je ova pesma jedna od tri sa albuma u kojoj su se našli “pravi” bubnjevi, odnosno zvuk akustičnog bubnja, a ne električnog, semplova i sl. Takođe, ovo je jedna od dve klasične balade na albumu. Da nas ne shvatite pogrešno, sporijih pesama ima  još, ali ne i sa baladičnim prizvukom. Što nikako nije kritika, već konstatacija.

Na nju se nadovezuje odmah sledeći, treći singl “Letnja“, a poznatija u narodu kao “Ja mogu sve“. Prava letnja numera, da se pusti na bazenu ili pokraj reke negde dok se ispija koktel, igra fudbal na pesku, zbijaju šale ili sunča. Sledeća se može shvatiti kako već želite, “Grad (nisam te nikada ni voleo)” ostavlja izbor slušaocu da odluči da li će pevati rodnom gradu, ljubavi ili kako već shvata pesmu. Na ovoj pesmi se možda i najviše vidi jedna od prednosti ovog sastava, a to je da svi četvorica pevaju. Na momente se može primetiti uticaj Iriefm-a, ali zato su im valjda i bili neretko podrška, da ne kažemo predgrupa.

Pretposlednja numera nosi naziv “Ona“. Malo onako high school rock, a u isto vreme tekst idealan za neki pop-punk, zanimljiva kombinacija. Međutim, oni su uradili pesmu na svoj način i ostali verni svom stilu, što se i ovaj put pokazalo kao ispravna odluka. I poslednja, ali ne najmanje bitna pesma je “Beskrajno”. To je ona druga balada, nadovezujući se na priču od iznad vezanu za pesmu “Sami“. I treća pesma sa prilično real drum zvukom.

Na ovom izdanju mogu se primetiti uticaji nekih stranih i domaćih izvođača kao što su Matt Corby, Chet Faker, Ed Sheeran, Imagine Dragons ili iznad pomenuti Iriefm. Ali to je i normalno, ako su primetni, ne znači i da su očigledni uticaji, već da je ovih 10 numera sa albuma veoma originalih 10 pesama, koje prikazuju neku svetlu tačku na domaćoj sceni, i neki novitet na našim prostorima – vezano i za produkciju i za same aranžmane, raznovrsnost, svirku, ideju i sve ostalo, da ne nabrajamo – shvatili ste.

Takođe, ono što je za svaku pohvalu jeste ta raznovrsnost koju smo pomenuli, uspeli su da naprave u isto vreme 10 različitih pesama, ali za koje ćete kada ih čujete u tržnom centru reći “Ma ono su oni momci, dram, sto posto, znam ih, specifični su”. I za kraj, ceo album možete čuti ovde, ali i na ostalim streming platformama kao što su Deezer, ITunes, Spotify, Google Play, Tidal, Xplore Music i bandcamp. 

Ocena 9/10 

Kad smo već kod aranžmana, njega je za sve pesme uradio bend u saradnji sa Ivanom Mirkovićem Bambijem, koji im je radio i mix i mastering. Pesme su takođe snimane kod njega u studiju Bam&Bee. Tektove su uglavnom pisali pevač i gitarista Stefan Aćimović i klavijaturista Marko Arizanović, međutim ima i slučajeva kada je ceo bend pisao tekst, kao što je ceo bend radio muziku za sve pesme.  Naslovna fotografiju albuma uradila je Tatjana Wall, fotografiju Nikola Todorović,a dizajn Milan Savić.

Nama je celokupan album dostupan svega par sati, a dram su ga predpremijerno preslušali preksinoć na Radio Beograd 202 od ponoći do dva časa iza ponoći. Tu su nam osim pesama otkrili i neke dodatne zanimljive stvari vezane za njihov rad.

Naime, njihovi sledeći nastupi biće 4. januara sa bendom Harlekin u Inđiji, te 24. januara sa Ivanom Jegdićem i bendom Keni Nije Mrtav u Nišu, sa kojima će nastupiti i dan kasnije u Zaječaru, a više informacija možete naći na njihovim zvaničnim Facebook i Instagram stranicama.

Takođe, iako su tek objavili ovaj album, momci imaju materijala i za drugo izdanje, te planiraju objavljivanje prvog singla sa novog izdanja za početak marta, pred veliku koncertnu promociju ovog izdanja koja će biti 21. marta 2020. godine, a više informacija će biti poznato. Okviran plan je već krajem sledeće godine ili početkom 2021. da objave novi album.

dram su:

Stefan Aćimović – vokal, gitara
Marko Arizanović – klavijature, midi, vokal
Branko Dimitrijević – bas, vokal
Pavle Savić – bubnjevi, elektronika, vokal

Pisao : Rastko Tomić