Džin Simons okrivio mlade fanove da ubijaju rock muziku – kaže : “Ko su novi Bitlsi?”

Džin Simons je još jednom rekao da je rok mrtav, insistirajući da noviji umetnici nikada neće dobiti šansu za uspeh kao što su to postigli bendovi poput Kisa.

Iako je rock’n’roll decenijama kralj muzičkog sveta, u poslednjih nekoliko godina nije baš primećen usled sve veće popularnosti hip-hopa. To je dovelo do toga da su mnogi žanr proglasili “mrtvim” iz perspektive industrije, napominjući da su ga u svim merilima zamenili pop, hip-hop i EDM.

Simmons je govorio o navodnom smanjenju statusa rocka tokom novog intervjua sa Jonathanom Clarkeom iz njujorške radio stanice K104.3. Upitan da li misli na svoj komentar „rok je mrtav“ u smislu radijskog emitovanja ili strimovanja, Gene je rekao: „Mislim na sve načine. A krivci su mladi fanovi. Ubili ste stvar koju volite. Jer kada je u igru ušao streaming, tada ste oduzeli šansu novim sjajnim bendovima koji su tamo negde u senci, i koji ne mogu da napuste svoj svakodnevni posao jer ne mogu da zarade “ni centa” objavljivajući svoju muziku, jer kad vi preuzimate njihove pesme, oni dobijaju stoti ili hiljaditi deo jednog penija. I tako morate imati milione i milione, pa čak i milijarde preuzimanja da biste mogli da zaradite nekoliko hiljada. A fanovi su to ubili. Dakle, njihov posao je mrtav. To znači da sledeći Bitlsi ili sledeći ko god nikada neće dobiti šansu da bude upravo to. Imali smo izdavačke kuće koje su nam davale milione dolara da bismo mogli da pravimo ploče i obilazimo svet, a ne da brinemo o poslu od devet do pet – jer kad ste zabrinuti za devet do pet, nemate vremena da sedite kući i posvetite se svojoj umetnosti, šta god to bilo “.

Nastavio je: “Dakle, igraćemo igru. Od 1958. do 1988. – to je 30 godina. Za to vreme ste dobili Elvisa Prislija, Bitlse, Hendriksa, Stonse, hiljade bendova. Imali ste Dejvid Bouvija, imali ste Princa, U2, možda i nas (KISS) ’70-ih, AC/DC, Metaliku, i dalje i dalje i dalje. I disko, imali ste Madonu i Motovn – sjajnu crnačku muziku – zauvek . Od 1988. do danas, ko su ti novi Bitlsi? To je više od 30 godina. To je otprilike vreme kada su Napster i sve te stvari [ilegalno preuzimanje] počele da se dešavaju. Lisica uđe i ukrade to prvo jaje iz kokošinjca, a kada lisica ne bude ubijena, sve ostale lisice kažu: “Hej, jaja možemo dobiti besplatno.” Pre nego što se setite, farmer je bez posla, a u prehrambenim prodavnicama više nema jaja. Prehrambena prodavnica prestaje sa radom, kamioni koji dostavljaju piliće i jaja prestaju da rade, samo zato što niste ubili onu prvu lisicu koja je ušla da ukrade jaja. ”

Pre nekoliko godina, Simons je za magazin Esquire rekao da “rok nije umro od starosti. Ubijen je. Negde će doći do izražaja, a sada neće, jer je toliko teže zaraditi za život svirajući i pisanjem pesama. Niko vam neće platiti za to “.

Brojni hard rock i heavy metal muzičari pričali su na tu temu u raznim intervjuima tokom poslednjih nekoliko godina, neki su malo dublje zakopali u Simonove potpune primedbe, a drugi su samo ispoštovali.