“Gastarbajter” prešao 4 miliona pregleda

Pesma “Gastarbajter” poznatog folk-metal, ili kako oni vole da se nazovu tehnički prekvalifikovanog folk-metal benda Pero Defformero, prešla je juče povelikih 4 miliona pregleda na YouTube-u.

“Kao što to obično biva u životu i u muzici, “Gastarbajter” je nastao po istinitoj priči koja nam se dogodila pre nekih desetak godina. Bili smo na turneji, na kojoj smo promovisali tada novi album UnderGrand, i prolazili smo kroz sela Draginje i Bogatić, u blizini Beograda. Kuće i gazdinstva koja smo tamo videli oduzimaju dah i te scene i prizori se zauvek pamte. Što bi naš narod rekao, čista poezija!

Dakle, puni utisaka sa pomenute turneje, krenuli smo da radimo na sledećem albumu (JeR to liči na taj način?). Za ovaj album smo želeli da napravimo neku stvar u fazonu Rammstein-a (koji svi u bendu obožavamo), da bude moćna, da udara i nosi. Sale Friš je smislio rif bukvalno “iz ruke” a kompletan aranžman je bio gotov za 15 minuta.

Onda smo krenuli da razmišljamo o tekstu, gde je Friš ponovo imao ideju na keca: “Odakle je Rammstein? Iz Nemačke! Hajde da tekst bude o našim gastarbajterima… onako surovo realan i šaljiv.” I bi tako! Posle probe smo otišli kući i on je već na sledećoj imao gotov tekst, u kojem je odlično opisao kako izgleda život jednog prosečnog gastarbajtera, koji sa sela odlazi u “Njemačku” (meku svih gastosa), gde zarađuje “brdo” para i dostiže svoju ultimativnu sreću.

Zanimljivo je da je bilo ljudi koji su se izgleda pronašli u celoj priči, pa su se uvredili… Na našem You tube kanalu ima gomila izuzetno zabavnih komentara za tu pesmu. No, stvarno ne želimo da osećamo bilo kakvu krivicu ukoliko su oni zaista poput lika iz pesme!” – rekli su iz tabora benda Pero Defformero vezano za ovu pesmu.

Nakon pesama “Trebalo bi” i “Hipster” iz 2017., i “Lola” iz prošle godine, Defformerovci su nedavno objavili i novi singl pod nazivom “Bez tebe” kao najavu za njihov predstojeći album “Muzika za ljude bez prijatelja” koji možemo očekivati polovinom sledeće godine.