Goblini predstavili “Jedninu”

Šabački punk sastav Goblini potpisali su pre nepunih mesec dana, odnosno 9. novembra u Muzičkoj kući Metropolis ugovor o izdavanju novog albuma pod nazivom “Jednina” koji je i zvanično objavljen juče – 4. decembra.

Pre nedelju dana su nam predstavili singl “Meso” ispraćen lyric videom, a u međuvremenu su izdanje najavile mnoge poznate ličnosti sa prostora bivše Jugoslavije kao što su Maja Eplay, Aca Celtic, Nikola Vranjković, Srđan Dinčić, Marko Vidojković, ali i mnogi drugi. Beogradska i novosadska promocija održane su uspešno juče u Muzičkoj kući Metropolis i Shamrock baru. Osim preslušavanja albuma, počela je i prodaja CD izdanja, prisutni su imali priliku da za druženje sa članovima benda, potpisavanje albuma, kao i premijerno prikazivanje spota za pesmu “Ti si taj” koji je sada dostupan i svima nama, a album će krajem januara sledeće godine biti dostupan i na vinilu. Goblini će danas zajedno sa bendom Rutinska Kontrola nastupiti u Ljubljani, sutra na Ri Rock Festivalu u Rijeci u Hrvatskoj, a 7. u klubu Močvara u Zagrebu, gde će im podrška biti sastav Of Apes.

Iako objavljen krajem ove 2019. godine kada Goblini slave 25. godina od objavljivanja antologijskog albuma “Istinite priče I -deo”(koji će doživeti reizdanje, i na vinilu) ovo novo studijsko ostvarenje šabačkih punkera definitivno će se naći na vrhu svih listi za ovu godinu. Kada tek svež album izađe ne posmatramo ga kao starije, međutim verujemo da će ovo izdanje za nekih 10 godina biti legendarno jednako(ako ne i više) kao sada na primer “Istinite priče – I deo”.

Album je sniman uživo, što je doprinelo dodatnoj energiji svim pesmama, jer ipak, Goblini su koncertni bend u svakom smislu, pa i u produkcijskom. Saznali smo da je naziv “Jednina” dobio na samom početku snimanja, kada su analizirajući tekstove, shvatili koliko se bave pojedincima, za razliku od prošlog albuma “Roba s greškom”, kada su se bavili sistemom, režimom, društvom, svim tim problemima koji se tiču pada moralnih vrednosti vezanim za socijalne, ekonomske i etičke situacije, ne samo kod nas, nego i u regionu. Ovoga puta bavili su se ljudima koji su iz tih situacija izašli, na ovaj ili onaj način. Neki su sada gubitnici, neki pobednici, neki su buduće vođe, neki novokomponovani šljam, te kontroverzni biznismeni…

U okruglo 2020. godinu ulazimo sa, okruglo 10 novih pesama, od kojih svaka nosi svoju priču i svoj problem koji opisuje(ili rešava). 10 pesama koje su došle u pravo vreme. U vreme kada nam je potrebna upravo ta poruka koju one donose, kao što to i uvek možemo očekivati od legendi domaćeg punka, jer već decenijskim radom su sebe doveli do vrha liste ex-Yu bendova gde ih je ovo izdanje zacementiralo. Energični koncerti, uvek raspoložena atmosfera, uglavnom do kasnih sati i najluđih koncerata u našim životima su ono što pamtimo kod njih, čak i da ne znate njihove pesme i prvi put da ih čujete dibar provod vam je zagarantovan, ali isto tako vam je zagarantovano i oduševljenje ovim izdanjem.

No, da se vratimo na poruku, koja boli koliko je istinita, a najviše će zaboleti baš one koje treba. I verujem da se svi slažemo sa tim što nam Goblini donose te da ćemo se iz množine pretvoriti u “Jedninu”, kako i kaže naslov – da ćemo svi razmišljati kao jedan i složiti se oko priča koje sa sobom nose ove numere. Ili što bi rekao Nikola Vranjković “Ovo je možda najbolji album Goblinija od kad su vaskrsli”, što je potvrdio i Dr. Fric iz KUD Idijota dodajući da ih smatra najboljim bendom na ovim prostorima.

Pesma koja otvara zaista pogađa u “Meso” te nije za “dž” nazvana tako. Motivaciona pesma koju možete shvatiti proizvoljno, u kojoj vas ništa ne uslovljava da li će to biti možda baš vaša omiljena ljubavna pesma, ili ne. Sledeća stvar je isto kao i prethodna ekranizovana lyric videom. I posvećena je(uglavnom) najbitnijim ljudima u našim životima, odnosno roditeljima, što je moramo reći prelep gest ! “Hvala vam gde god da ste gore” ! Nakon toga slede jedna “švalerska” “Švić!Švić!” i politički angažovana “Ja, ti ili on” u kojoj će se (verovatno) pronaći većina omladinaca, ali na strani Goblina !

(Za sada)Jedinim spotom obojena numera “Ti si taj” predstavlja motivacionu pesmu za sve nas koja će verovatno nekima služiti kao podstrek da izađu na ispit, nekima u teretani, energična pesma na probi cover benda ali i kao himna većih grupacija koje teže poboljšanju naše okoline ! Trubama koje sviraju temu Goblini dokazuju da nisu samo jedan klasičan punk bend, već da umeju da idu i u mnogo šire i u pozitivnom smislu njima netipične žanrove !

“Gastarbajterska” “Zapad-severozapad” tutnjanjem nastavlja izdanje i opisuje veoma realno stanje u našoj državi. Stanje u kom svaki drugi mlad čovek(ali i stariji) traži svoj posao u inostranstvu (na zapadu), u Nemačkoj, Švedskoj, Norveškoj, Americi, ili ko zna gde. Stanje u kom je prosečna plata ispod proseka za shvatiti, a ne za živeti sa tim, i stanje u kom umesto da se jedna od talentovanijih nacija iz raznih nauka, sporta, umetnosti i ostalih životnih svera koja pobeđuje na raznim takmičenjima motiviše i da podstrek, ona se demorališe i porobljuje.

Golub, Alen i ekipa su perfektno opisali kako to izgleda iz roditeljskog ugla, ali ovoga puta klasičnom punk muzikom kojom ciljaju do mozga, ali i srca svih slušalaca. Nakon jedne “gastarbajterske” sledi pesma koja dočarava klasična srpska posla i preporučujemo samo da je čujete i verujemo da će vam sve biti jasno, o čemu su oni pisali a mi navodili. Na prvi pogled samo “vozačka” pesma, odnosno upućena onima koji su svakodnevno u prevozu opisuje mnogo više od tog “žmigavca” po kom je nazvana. Žmigavac su svi geaci kako bi u valjevskom kraju rekli, odnosno prostaci, pokvarenjaci, lopovi, prevaranti ili kako bi Petar Janjatović rekao najavljujući album “Na novom albumu Goblini se u muzičkom smislu kreću različitim pravcima. Ali i u onom najvažnijem, napred. A što se tiče tekstova, tu se ponavljaju, a zašto ? Zato što se i zlo ponovilo. Zato što stalno lažovima, lopovima i pokvarenjacima treba reći da su lažovi, lopovi i pokvarenjaci. Dakle nije još gotovo.”

Sve smo mogli očekivati, ali da nam pripremaju numeru na Italijanskom jeziku sumnjam da je retko ko pretpostavio. “Il Migrante” je nazvana, ali svaka strofa počinje sa “Freddo cane” što je italijanski idiom koji pokušava da opiše kada je nešto jako hladno. Bez stručnih konsultanata bismo sa laičkog nivoa rekli da je pesma o tužnoj ljubavnoj priči, ali detalje ostavljamo zaljubljenicima u italijanski jezik i poznavaocima istog. Muzički je ovo još jedna malo netipična numera za njih, o čemu dovoljno govori da kroz celu pesmu možemo čuti samo akustičnu gitaru i vokal.

Novim albumom Goblini su definitivno uzburkali ovo naše malo i jedva talasajuće more, kojem je i trebao pogon na sva četiri ne bi li se izvuklo iz živog blata. Oni koji slušaju Gobline već neko vreme verovatno razmišljaju isto ili slično kao i oni i razumeju poentu tekstova bez poteškoća. Ali postojala je potreba da se more uzburka i probudi svest kod ljudi koja je očigledna je i jasno vidljiva i u stihovima “Mirno more nikada nije napravilo mornara”, koji oslikavaju predposlednju numeru naše pustolovine zvane “Jednina”.

Muzika zasigurno može služiti i kao sretstvo odgajanja dece, da se kroz muziku pokažu loše i dobre stvari i nauče principima, ali može da utiče i na publiku da razvije kritičko mišljenje i stav, bar u nekoj meri, kako je rekao i sam Golub. Iznad navedena i često pominjana strofa u datoj pesmi će sigurno ući u mozak svima koji puste ovu, pa kako bismo je opisali, možda psihološku pesmu, koja se završava i dovodi nas do poslednje pesme sa stihom “Ne sanjam više o lukama. Bura mi je u očima.”

Još jednom moramo ukrasti reči predstavljača izdanja, ovoga puta Maje iz benda Eplay koja je izjavila da je poslednja pesma podseća na sve osim na Gobline, a najviše na Hladno Pivo. Ja lično potpisujem ovu izjavu, slušajući ovu nešto laganiju pesmu za tempo koji smo od njih navikli. Par puta rekoh netipično za Gobline, nešto drugačije, nismo ovo navikli od njih i slične krilatice, koje nekada mogu značiti loše, ali u ovom slučaju nikako.

Tim “netipičnim stvarima” su dokazali da su veći nego što smo svi mi mislili i da je ovaj album došao u pravo vreme da nas sve razdrma i na njihovim koncertima ali i van istih. Na prošlom albumu je bilo više žestine i besa, dok je ovaj tako oblikovan da treba da se sluša sa četiri razapeta uveta, ali i otvorenih očiju i da se prihvate poruke koje nam izdanje šalje. Da nas pokrene, da volje, snage, želje, razuma. Lirični je mirnijeg tipa nego uobičajeno, i muzički sa ubačenim trubama, akustičnim gitarama i sličnim elementima, ali sve to su to uradili na taj način, da I dalje ostanu, jedni jedini – Goblini.

Ceo album možete čuti na plejlisti ispod ⏬

Pisao : Rastko Tomić