Heavy metal može da pomogne u smanjenju krvnog pritiska i pulsa, navodi se u novoj studiji

Može li slušanje heavy metala da pomocgne da se nečiji krvni pritisak smanji i da smanji njegov ukupni nivo stresa? Nedavno zaključena nedavna studija estetskog hirurga u Istanbulu dala je pozitivan odgovor.

Rezultate istraživanja Vere Clinic-e, turske klinike za transplantaciju kose i rinoplastike, prošle nedelje (11. februara) objavio je MetalSucks, nakon čega su New York Post i Guitar World takođe objavili tvrdnje. Pokazalo je se da je heavy metal jedan od najboljih muzičkih žanrova za snižavanje krvnog pritiska i pulsa, drugi po uspešnosti iz ’80-ih.

Studija je regrutovala 1.540 odraslih, starosti od 18 do 65 godina, za seriju testova mentalnog stresa. Tokom testova, učesnici su slušali razne plejliste na Spotify-u, različitih popularnih muzičkih žanrova. Zatim su istraživači procenili njihove fiziološke reakcije kao odgovor na muziku.

Kombinacija metal klasika izazvala je smanjenje krvnog pritiska među 89 posto ispitanih. Heavy metal takođe je podstakao smanjenje srčane frekvencije kod 18 odsto slušalaca. Pop lista za reprodukciju iz ’80-ih – soundtrack za britanski show It’s a Sin – je prošla bolje, i podstakla pad krvnog pritiska kod 96 procenata ispitanika i smanjenje otkucaja srca za 36 procenata.

Suprotno tome, metal pesme izazvale su porast krvnog pritiska za 11 procenata kod učesnika; ’80-te su zabeležile skok BP od 4 procenta. Ipak, čini se da broj ispitanika koji pokazuju pad krvnog pritiska i pad srčane frekvencije dokazuje da metal može imati umirujući efekat.

„Rezultati mogu izgledati iznenađujuće prilikom prve provere, ali medicinski imaju puno smisla“, rekao je dr Omer Avlanmis, vođa studije. „Što se tiče heavy metala, primetio bih da “ljuta” muzika može da pomogne slušaocima da obrade svoja osećanja i kao rezultat dovede do većeg blagostanja.“

Što se tiče toga koji su muzički žanrovi prošli najgore, čini se da tehno možda najviše pogoršava situaciju. Plejlista tehno muzike dovela je kod 78 odsto ispitanika porast krvnog pritiska, a samo 22 procenta pokazalo je smanjenje. Sedamdeset i sedam posto učesnika takođe je ponovilo BP kada je slušalo rok pesme iz ’70-ih, dok je samo 23 posto zabeležilo smanjenje.

Ovo nije prvi put da studija daje zdravstvenu korist kod heavy metala. U 2019. godini doktor nauka psiholog, profesor Nick Perham, teoretizovao je da metalci često imaju bolji kapacitet da se nose sa svojim emocijama zbog agresivne prirode ekstremne muzike koju konzumiraju.

Sada slušaoci metala mogu pozitivnim svojstvima svoje omiljene muzike dodati potencijalnu prednost u krvnom pritisku i zdravlju otkucaja srca.

Sve pokazuje da teški metal zaista može biti dobar za nečije zdravlje.