“Kad bi’ bio bijelo dugme” slavi 45. rođendan

Pre 45. godina, odnosno davne 1974. godine na današnji dan u izdanju Jugotona je objavljen debitantski album grupe Bijelo dugme pod nazivom “Kad bi’ bio bijelo dugme”.

Ime je dobio po prvoj Bregovićevoj objavljenoj autorskoj pesmi, koja nosi taj isti naziv, a na singlu se pojavila u proleće ’73., kad je Dugme još nosilo ime Jutro. Ta prva 4-minutna verzija je originalno urađena sa pevačem Zlatkom Hodnikom, a na LP-ju je, u novoj varijanti sa glasom Željka Bebeka, razrađena na celih deset minuta, sa psihodeličnim ptizvukom i dugačkim solažama, što je tada bila česta pojava, odnosno u trendu – što bi se reklo.

Album je sniman 20ak dana u ljubljanskom studiju “Akademik” nakon turneje na kojoj su nastupili kao predgrupa “Jugoslovenskoj pop sekciji” Tihomira Asanovića. Uspehu albuma doprinele su još i pesme “Ne spavaj mala moja muzika dok svira”, “Sve ću da ti dam samo da zaigram”, “Patim evo deset dana” i balada “Selma”, pa je grupa za prodani tiraž od 150 hiljada primeraka dobila “zlatnu ploču”.

Omot za album, zajedno sa logotipom grupe, uradio je Bregovićev drug iz gimnazije i sarajevski dizajner Dragan S. Stefanović. Njegova kreacija, koju čini fotografija devojke sa raskopčanom košuljom ispod koje se delimično ukazuju grudi, bila je revolucionarna za diskografiju tadašnje Jugoslavije, a nekoliko godina kasnije uvrštena je u britansko izdanje “Pet stotina najlepših omota albuma u svetu”.

Pisao : Rastko Tomić