Muzička komedija koja predstavlja odu riječkoj muzičkoj sceni sedamdesetih godina u decembru premijerno u Beogradu

“Yunaci rocka”, riječka muzička dramska komedija, u decembru će imati prvu premijeru van Hrvatske.

Održaće se 2. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu. Reč je o muzičkoj dramskoj komediji, koja prati amaterski rok bend u Rijeci krajem sedamdesetih. Konkretno, radnja prati klavijaturistu Denisa, koji prekida svoju muzičku karijeru zbog traume. Uprkos tome, na nagovor svoje sestre Mirande, postaje deo amaterskog rok benda. Međutim, sa rastom benda dolazi i želja za ambicijom – Željko, vokal i ekscentričan, počinje da negoduje Denisovo vođstvo grupe.

Priča u kojoj se prepliću ljubav, problemi, kreativne razlike i ambicije za uspehom zamišljena je kao oda riječkoj muzičkoj sceni sedamdesetih godina. Glavne uloge tumače pravi, lokalni, rodoljubivi Riječani. Između ostalog, cilj „Yunaka rocka”, kako kažu, je da Rijeku prikaže onakvom kakva jeste – multikulturalnom, rokovnijom i drugačijom od drugih.

„Yunaci rocka“ su premijerno prikazani u rodnoj Rijeci prošle godine, 22. septembra u Art-kinu. Zbog rasprodate sale dodata je još jedna projekcija. Film je prikazan i na Pulskom filmskom festivalu, Opatijskom festivalu iu okviru Kastafskog kulturnog ljeta u Kastvu. Između ostalog, film se gledao i u Boliviji, gde je na tamošnjem filmskom festivalu Crna mačka dobio nagradu za najbolju filmsku montažu.

Produkciju filma potpisuje David Petrović, inače profesionalni glumac i lutkar u riječkom Gradskom kazalištu lutaka. Iz sazvežđa pravih Riječana u filmu će se pojaviti Ivan Rafaeli, Nikolina Vorić, Igor Kundić i Davor Popović.

Za potrebe filma snimljena je i autorska muzika koju su napisali Krešimir Kunda i Davor Popović. Krešimir Kundu će po tvrdoj alternativi biti prepoznat kao jedan od članova Kreši i Kiseli Kiš.

Pored beogradske, za sledeću godinu najavljeno je još nekoliko filmskih projekcija u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.