,,MUZIKA SE NEKADA SANJALA, A DANAS SE PROIZVODI.”- JURICA PAĐEN 10.APRILA BEOGRADSKOJ PUBLICI PONOVO PEVA SVOJE (NE)OBIČNE LJUBAVNE PESME!

Svirao je u najboljim rok bendovima i verovao u to da će, kako kaže, jednoga dana postati dobar rokenrol ovog protagonizma.

A onda se to i desilo!

Jurica Pađen, legendarni hrvatski pevač i gitarista Aerodroma, prvi put će samostalno nastupiti na sceni MTS Dvorane desete noći aprila. Tim povodom je u istoimenoj dvorani, 12. marta. održana konferencija za medije.

Pađen je bio član Azre, grupe 220, Parnog Valjka i grupe 4 Asa. Iza sebe je stvorio stotine pesama i desetine albuma. Jedan od onih neponovljivih jeste ujedno i njegov prvi album pod nazivom ,,Dođite na Show“, a pre nekoliko dana objavio je svoju najnoviju pesmu ,,Šapni mi“.

Ja nikad nisam znao pisat ljubavne romane, jer draže mi je ono što u dvije, tri riječi stane

Kako je i sam rekao, Pađen ne voli ljubavne romane, a pošto mu je draže ono što u dve-tri reči stane, Jurica je na njegov način odgovorio na postavljena novinarska pitanja. Time je dokazao da su prave zvezde srdačne i otvorene za razgovor sa medijima.

Podsetimo se, Jurica Pađen važi za jednu od najvećih zvezda ExYu rok scene, a o tome koliko se muzika od vremena Jugoslavije pa do danas promenila, ispričao nam je u intervjuu koji sledi.

Andrijana Highwaystar: Brojite li možda, po koji put će beogradska koncertna publika biti u prilici da sluša Vaše pesme?

Jurica Pađen: Toliko puta sam bio u Beogradu u raznoraznim kombinacijama… I sa Valjkom i sa Azrom i sa Aerodromom… Bio sam u Beogradu i sa Četri Asa, ponekad i sam. Ne znam čak ni točan broj pjesama koje sam napisao i snimio. Znam da je negde preko 150. Ne znam čak ni točan broj albuma koje sam snimio.

Pađen smatra da ne postoji gotovo nikakva sličnost između rok muzike nekada i roka danas. Na pitanje o tome koliko se rok scena promenila, imao je jasan odgovor:

– Nekada je rok sam po sebi bio više od same muzike. Znači, imao je nekakvo sociološko značenje. To uvek stavim u zagradu, ako postoji nešto više od muzike. Rok je, recimo ukazivao na određene stvari, uglavnom na loše stvari koje su sve tištile. Imao je sociološku komponentu. I društvenu i korektivnu komponentu, barem u pokušaju. Danas je rok, čini mi se, postao potrošna roba kao i sve ostalo. Danas postoje ljudi koji odu na Spotify, pa odu na turbo folk i onda se prebace na neku stvar od rok benda. Znači nema profiliranog ukusa. Sećam se, ja dok sam išao u Gimnaziju, da tada neko uđe sa pločom od ABBA-e, koju ja i danas iznimno cijenim, on bi bio odbačen totalno. Ispod Led Zeppelin-a, Hendriksa, Stounsa i Dilana ništa nije dolazilo u obzir. A danas?

Muzika se nekada sanjala, a danas se proizvodi

Da je manje-više sve postalo zarada, pa samim tim i muzika, Pađen je objasnio rečenicom:,, Muzika se nekada sanjala, a danas se proizvodi.“

Zatim je usledio nastavak intervjua, te se frontmen Aerodroma, gitarista Parnog Valjka i Azre usudio da iznese svoje iskreno i možda nepopularno mišljenje o današnjem roku.

Andrijana Highwaystar: Da li bismo onda mogli da kažemo da je muzika, za vreme kada ste Vi konstantno stvarali, imala šire značenje? Kao što ste rekli još u Običnoj ljubavnoj pesmi- muzika nikada neće promeniti svet, da li i dalje mislite tako?

Jurica Pađen: Da, mislim tako. Muzika svijet može oplemenit, obogatit, ljudima obogatit njihovu nutrinu. Dakle, natrejati ih možda i da razmišljaju. Recimo, bilo je bendova, preko kojih su korporacije zaradile lovu na pjesmama koje su pjevale protiv tih korporacija. Sve je biznis, sve je lova. Sve producenti odlučuju, marketing… Nema više 4 dečka iz škole se našla pa napravila bend, kao što su bili Bitlsi i Stounsi, svi najveći bendovi. To je bila ekipa koja je imala tu energiju, tu suludu želju da nešto pokažu, da naprave pjesmu bolju nego što je iko ikada napravio. Danas se pravi pjesma koja će se najviše prodat. Gde su te pesme danas? Eventualno ako ih neko uzme za marketinšku kampanju.

Nesporna je činjenica da je upravo Pađenova muzika oplemenjivala i bogatila dušu starijih ali i mlađih generacija. Zahvaljujući kvalitetu ona to uspeva i dan-danas, a sagovornika čije pesme svi ljubitelji roka slušaju, pitali smo koja njegova pesma mu je najdraža.

Na to nam je on odgovorio:

-Evo recimo, vrlo bitna pjesma u mom opusu je Obična ljubavna pjesma.  Ona objedinjava sve to što imaju sve druge pjesme. Ona je na neki način zajednički nazivnik mog autorskog rada i ima jasnu poruku.- kroz osmeh je izneo Jurica Pađen.

Andrijana Highwaystar: Da li ste tokom svoje karijere neku pesmu posvetili nekome?

Jurica Pađen: Jesam. Ali neka to ostane mala misterija. Ta jedna osoba kojoj sam pesmu posvetio zna to. Ali ne piše nigde ni ime ni kome je to posvećeno. Neke stvari moraju ostat van dosega javnosti.

Nakon prijatnog razgovora sa neponovljivom jugosloveskom zvezdom, intervju je polako bio priveden kraju.

Andrijana Highwaystar: Kao što i otpevaste- odavno su nestali ulični heroji, svako tera svoje i svako se boji. Da li u tom smislu, mladi koji danas pokušavaju da stvaraju alternativnu muziku imaju razloga za strah, premda je komercijlna muzika dosta dominantnija? Za sam kraj želela bih da Vas pitam, šta biste poručili mladim ljudima koji danas pokušavaju da stvaraju muziku?

Jurica Pađen: Imaju razloga za strah, i te kako. Danas su i alternative napravile biznis. Dakle, alternativa služi da se zarade pare, samo se zove alternativa da bude privlačnije. Ja već dugo nisam čuo nešto što je alternativa. Recimo, ono što zovu alternativa ili indi pop, sve je to ponavljenje jednog obrasca uz koji sam ja rastao svojedobno. Ne vidim nešto dramatično novo, dramatično drukčije. Ali okej, ako to njih ispunjava i ako im je zabavno da budu alternativa, neka. To je paket koji se dobro prodaje danas. Ima taj neki ,,Eto mi smo drukčiji od drugih, pa ćemo to nazvat alternativom i lepo prodat.”

Pevač nam je otkrio da će se na koncertu držati svog repertoara, s tim što će publika biti u prilici da čuje i poneku pesmu bendova poput Azre i Parnog valjka, čiji je član, svojevremeno Jurica i bio.

Ostaje da poverujemo u magiju koju muzika poseduje i gajimo nadu da će se heroji ponovo vratiti na svoje ulice.

Jurica Pađen stiže na svoj Aerodrom i ovoga puta neće imati otkazani let, zato dođite na show! A, možda se nakon čarobne rok atmosfere u kultnoj beogradskoj sali 10. aprila, konačno pronađe i taj čuveni ključ za bolji svet.

MTS Dvorana – Jurica Pađen & Aerodrom