Teya Dora- Ramonda

NAKON SVETSKOG DŽANUMA, TEYA DORINA LILA RAMONDA SRBIJU VODI DO MALMEA!

Sinoć se održalo finalno veče Pesme za Evroviziju, kada je Srbija izglasala da njen predstavnik bude Teya Dora!

Statistika je bila sledeća- Teya Dora je od žirija dobila najveći broj glasova, čime se pozicionirala na prvo mesto. Dok je publika Ramondi dala 10 poena, što je samo zadržalo na najvišoj poziciji!

Top 5

Pored Teya Dore, visoke pozicije nakon glasanja i žirija i publike osvojile su: Breskvica (2. mesto), Zorja (3. mesto), Konstrakta (4. mesto) i Zejna (5. mesto).

Sudeći po društvenim mrežama i komentarima nakon što je zvanično objavljeno da će se Ramonda pevati u Malmeu, reklo bi se da su kriterijumi javnosti zadovoljeni.

Ko je Teodora Pavlovska?

Pored dela javnosti koji je za Teya Doru navijao svim silama, postoji i određeni broj ljudi koji se pre Pesme za Evroviziju nisu upoznali sa njenim likom i delom. Za one koji ne znaju, Teodora Pavlovska, poznatija pod pseudonimom Teya Dora, rođena je 1992. godine i svoj muzički put gradi još od najranijih godina života. Pohađala je Muzičku školu “Dr. Vojislav Vučković” na odseku za klavir. Nakon završene srednje škole postaje stipendista  na Muzičkom koledžu Berkli u Bostonu, gde je studirala pevanje.

Ova mlada i pretalentovana umetnica svoj muzički svet osvaja i radeći sa drugim pevačima. Naime, pisala je pesme za Jovanu Nikolić, Zoi i druge.

Džanum osvojio svet

U moru raznih hitova koji se danas plasiraju, Teya Dora bi ozbiljno mogla da se pohvali svojom pesmom Džanum koja se našla rame uz rame sa pesmama najvećih svetskih izvođača. Reč je o numeri koja je prvobitno pravljena za jedan srpski film. No, melodija se nadaleko prepoznala i stranci su zavoleli glas Pavlovske.

Pesma je objavljena u martu 2023. godine. Tada je najpre ostvarila uspeh postavši viralna na TikTok-u. Nakon samo dva meseca, u maju, Džanum zauzima četvrto mesto na globalnoj top-listi najviralnijih pesama na Spotify-ju.

 

Da li će svet osvojiti i Ramonda?

,, Mislim da je Ramonda jedan prelepi simbol. Ona predstavlja nadu, mir i pobedu. Postoje dva tumačenja pesme. Imamo lični osećaj, kada svako od nas u svom životu ima određenih poteškoća. Cela pesma je takva, dok ti samo na kraju da tu jednu liniju ,,Diže se iz pepela jedna lila Ramonda.” To predstavlja nadu koja je potrebna svima. Jer, ako veruješ, radiš i trudiš se, teškim trenucima će doći kraj. Što se tiče drugog tumačenja pesme, Ramonda je veliki simbol kod nas, ali i u svetu. Ne treba nikada da zaboravimo ljude koji su se žrtvovali za nas. Naš narod je tokom istorije prolazio kroz stradanja i padove, ali uvek se na kraju kao i ta Ramonda izdizao iz pepela. Ramonda je novo rođenje, Vaskrs.”  nedavno je izjavila Teya Dora u jednom intervjuu i time objasnila poruku, sada već- evrovizijske numere!

Svetu je definitivno potrebno više ovakvih poruka mira.

Nadamo se da će i ovoga puta, Teodorina muzika dopreti do srca najvećeg broja svetske publike. Ostaje da predstavnici poželimo svu sreću i držimo palčeve da pobedu na Evroviziji posle 17 godina ponovo vrati u Srbiju!