Objavljen poslednji album Leonard Cohena

Jutros rano je objavljen ceo poslednji, posthumni album Leonarda Cohena na njegovom zvaničnom YouTube kanalu.

Nakon singlova “The Goal” i “Happens to the Heart” koji su najavili album i bili ispraćeni i video spotovima, od “novih” pesama najveću pažnju je privukla naslovna pesma, odnosno ona po kojoj je album dobio naziv – “Thanks for the Dance”.

Leonard je rođen 1934. godine i bio je jedan od najslavnijih kanadskih kantautora i pesnika, poznat između ostalog po svom impresivnom bass-bariton glasu. Odrastao je u Montrealu, a u školi nije imao baš najbolje ocene iako su ga od malih nogu zanimale muzika, književnost i religija. Sa pisanjem pesama je počeo sa 17 godina, a nakon što je diplomirao na montrealskom univerzitetu McGill 1956. godine je izdao svoju prvu knjigu pesama. Relativno je bio dobro prihvaćen kao mladi kanadski autor, iako je izazivao brojne kontroverze. Ubrzo je počeo da provodi puno vremena u New Yorku, na grčkom ostrvu Hidri, Oslu, Kubi, Londonu… S vremenom je razvio zreliji umetnički osećaj za izražavanje. Godinama je Leonard Cohen postao svetski slavan i priznat muzičar, te je njegov književni rad donekle ostao u senci karijere muzičara, kojom je ušao u legendu. Sredinom ’70-ih Arsen Dedić je nameravao da snimi album sa obradama Cohenovih pesama, ali projekat nije uspeo, međutim sačuvano je nekoliko pesama u demo varijanti te je Arsen 1985. smestio Cohenovu pesmu “Seems So Long Ago, Nancy” pod naslovom “To sve je davno sad” na albumu koji na kom su se našli prepevi njegovih omiljenih kantautora, pa i sam Cohen. Osim Arsena, kao uzor ga je navodio i Branimir Johnny Štulić, ali i mnogi drugi. Napustio nas je 7.11.2016. godine, a prema njegovom menadžeru do smrti je došlo nakon što je pao u svojoj kući i umro u snu. Takođe je imao i leukemiju koja je bila važan uzrok.

Za svog života je objavio 14 studijskih albuma, i taj 14. je izašao samo 20ak dana pred smrt. Njegov sin Adam Koen je inicirao izdavanje 15. i poslednjeg, posthumnog albuma na kojem se pojavljuju i drugi umetnici. Osim albuma objavljen je i mini dokumentarac pod nazivom “The Story of Thanks for the Dance” u kom su se našli neki isečci vezani za Cohena, ali i intervjui sa svima koji su radili na ovom izdanju.