Otkrivena moć zvuka – toliko je glasan da uzrokuje isparavanje vode

Tim naučnika sa kalifornijskog univerziteta Stanford su pri istraživanju u SLAC National Accelerator Laboratoryju došli do zanimljivog otkrića vezanog za veoma jaku moć zvuka.

U pokušaju otkrivanja rekordne granice podvodnog zvuka koji se može postići koristeći “Linac Coherent Light Source-a (LCLS)”, naučnici su uspeli da proizvedu zvuk čija glasnoća se, kako kažu, može uporediti sa “pokretačkom silom kod lansiranja rakete”.

Ovo naučno istraživanje pokazalo je kako proizvedeni zvuk instantno uzrokuje isparavanje molekula vode, odnosno da voda, ukoliko je izložena tom zvuku, vri u sekundi.

Da se ne zapetljamo u prestručnim detaljima, prenosimo pojednostavljeni zaključak koji su izneli stručnjaci iz SLAC National Accelerator Laboratory. Naučnici, naime, objašnjavaju kako je reč o laserskoj tehnologiji (LCLS) sa ekstremnim zračenjem usled kojeg X-zraci u doticaju s površinom prouzrokuju udarni talas. Talas zatim nastavlja da se duplira što dovodi do izmene pritisaka i isparavanje vode. Budući da su ovim eksperimentom došli do tačke ključanja, naučnici smatraju kako je reč o limitu do kojeg energija zvučnog talasa može dopreti ispod površine vode.

Prema Cnet.com, reč je o cca 270 decibela te se, osim upoređivanja sa raketnim pogonom, slikovito može zamisliti i kao sveukupna električna energija nekog grada sažeta u jednu tačku. Kada bi ljudsko uho tom zvuku bilo izloženo bez adekvatne zaštite “intenzitet zvuka ne samo da bi probio bubne opne nego i srce i pluća”.

Povezanom sa glasnoćom, nedavno istraživanje otkrilo je kako glasnoća prosečnog rock benda iznosi oko 110 dB. Najglasniji bend, sa 139 dB, paralelno drži i Ginisov svetski rekord za najglasniji koncertni nastup, a taj bend je Manowar.

Istraživanje je obuhvatilo najglasnije događaje snimljene decibelmetrom, a bendovi poput Motörheada i AC/DC upoređeni su i s drugim zvukovima s kojima su ljudi svakodnevno izloženi, poput glasnoće sportskih fanova ili policijske sirene. Prema istraživanju, glasnoća prosečnog rock benda iznosi oko 110 dB. Deep Purpleu izmereno je 117 dB, KISS-u 136 db, a najglasnije izmerena tačka iznosi 139 dB.

Najglasniji bend ove liste istovremeno drži i Ginisov svetski rekord za, a što drugo nego – najglasniju izvedbu. Dvostruka titula najglasnijeg benda ikad, preciznije sa 139 zabeleženih decibela pripada – Manowaru!