Preminuo nekadašnji klavijaturista LOU REED-a i FOREIGNER-a MICHAEL FONFARA

Međunarodno poznati kanadski klavijaturista Michael Fonfara umro je u bolnici u Torontu 8. januara 2021. godine zbog komplikacija u dvogodišnjoj borbi sa rakom. Imao je 74 godine.

Rođen u Stevensvilleu u državi Ontario 1946. godine, bivši klavijaturista Lou Reed-a koji se pojavio na devet Reed-ovih albuma između 1974. i 2005. godine, uključujući i njegov najbolje rangirani američki album (# 10) “Sally Can’t Dance”, kao i “Rock and Roll Heart”, “Street Hassle”, “The Bells” i “Groving Up In Public” koji je Fonfara napisao i koproducirao.

Izuzetno talentovani muzičar, Fonfara je voleo mnoštvo različitih muzičkih stilova, nastupajući na kultnom albumu britanske američke rok grupe Foreigner „4“ u produkciji Roberta „Mutt“ Lange-a, na kom je se našao i njihov hit „Urgent“. Takođe je snimao sa THE EVERLY BROTHERS, ROUGH TRADE, RHINOCEROS, ELECTRIC FLAG i bio je 30-godišnji član kanadskih bluz legendi DOWNCHILD, koji su možda najpoznatiji kao inspiracija za holivudske zvezde Dan Aykroyda i hit film Johna Belushija “Blues Brothers“, do njegove prerane smrti.

„On je najbolji muzičar s kojim sam ikada radio“, navodi lider DOWNCHILD-a i suosnivač Donnie Walsh. Basista Gary Kendall podseća na to osećanje “Juče smo izgubili brata, druga iz benda, autora i dragog prijatelja. Ako ste ga upoznali, voleli ste ga. Kreativni genije.”

Psoeldnji snimak Fonfare bio je Downchild-ov „Live At The Toronto Jazz Festival“, snimljen na njihovoj zabavi povodom 50-godišnjice 2019. godine, gde je uživo nastupio zajedno sa specijalnim gostima Dan Aykroydom, Paul Shafferom, David Wilcokom, Kenny Nealom, Gene Taylorom i Erja Liitinenom. Novi album je upravo objavljen širom sveta 16. oktobra 2020. godine, kao poslednje poglavlje njegove slavne karijere.

Iza Fonfare su ostale supruga Avril, njegove ćerke Ashley i Ciara i unuci Brooklyn, Camden, Jamie i Jaxon.