CREDIT: ERIK WEISS/BERLINALE

Počeo je međunarodni filmski festival u Berlinu

Svetska premijera filma “Small Things Like These” otvoriće vrata ovogodišnjeg filmskog maratona koji će trajati od 15. do 25. februara.

Pored svoje nominacije za Oskara, glavni glumac najgledanijeg prošlogodišnjeg filma “Oppenheimer”, danas je svojim dolaskom u prestonicu Nemačke imao tu čast da upriliči još jednu veliku manifestaciju. Kilijan Marfi i irsko-belgijska produkcija u režiji Tim Milentsa na repertoaru su prvog dana, dok će se u trci za glavnu nagradu pored njega takmičiti ukupno dvadeset filmskih ostvarenja.

U takmičarskom delu nalazi se trideset zemalja, mnoge raduje činjenica da je afrički kontinent ponovo deo festivala s obzirom na potpuno odsustvo u prošloj godini.

Abderahmane Sisako, reditelj poreklom iz Mauritanije, predstaviće se sa filmom “Black Tea”. Radnja filma skoncentrisana je na mladu ženu iz Obale Slonovače koja se svojim preseljenjem u Kinu zaljubljuje u starijeg muškarca.

Who Do I Belong To” dugometražni je prvenac tuniske rediteljke Merjam Joobeur  koji prati majku čiji se sin vraća iz ISIS-a, on će se takođe naći na listi kandidata za prestižnu nagradu.

Mati Diop je 2019. godine postala prva crnkinja koja se pojavila u konkurenciji za nagradu sa svojim ostvarenjem “Atlantics” i tako ušla u istoriju filmskog festivala u Kanu. Ove godine, ona govori o povratku 26 kraljevskih blaga Kraljevine Dagomeja u Benin.

Srebrnim medvedom je do sada bio nagrađen tri puta, međutim njegovoj vanvremenskoj inspiraciji nikad kraja, pa će tako ove godine južnokorejski redatelj Hon San Su ponovo okušati sreću sa svojim filmom “A Traveller’s Needs“, u kom glavnu ulogu tumači Izabel Iper.

My Favorite Cake“ delo je iranskog rediteljskog dua koje će se takođe naći u konkurenciji, međutim vlasti njihove zemlje sprečavaju njihov dolazak na premijeru, gde organizatori festivala navode da se suočavaju sa sudskim procesom u vezi s njihovim radom kao umetnika i filmadžija.

Naučna fantastika je žanr sa kojim će se ove godine predstaviti filmski veteran Bruno Dumont. Pored njega, već iskusni Olivie Asaja biće tu sa svojim novim ostvarenjem “Suspended Time“.

Uručena će biti i nagrada za životno delo, koju ove godine dobija Martin Skorseze, jer je kao jedan od najpoznatijih i najboljih reditelja na svetu, od strane organizatora festivala dobio epitet uzora bez premca. Žiri festivala odlučio je da je počastvovani Zlatni medved pravi način da mu se iskaže zahvalnost za sve što je doneo filmskoj industiji.

Ovo je poslednje izdanje koje će predvoditi direktori festivala Karlo Šatrijan i Marijet Risenbek, nakon toga će njihovu ulogu preuzeti Triša Tatl, šef odseka za igrani film u školi za film i televiziju u blizini Londona. Na čelu žirija za dodelu glavne nagrade Zlatni medved će biti meksičko-kenijska glumica Lupita Njongo, dobitnica Oskara za sporednu ulogu na 86. dodeli nagrada.

Više o festivalu možete naći na linku.