Photo: Strahinja Jovanović Rockabilly

Predstavljamo vam novi niški bend – AUTONOMNA KONTROLA

Mladi muzičari okupljeni sa ciljem vraćanja alternativnog zvuka u prestonicu južne Srbije.

Autonomna Kontrola je dinamičan post-pank bend sa eksperimentalnim motivima, prožeta sirovom energijom i introspektivnom dubinom karakterističnom za ovaj muzički žanr. Leta prošle godine, underground muzička scena Niša bila je epicenter zajedničkih aspiracija, a već na samom početku članovi benda su osvojili simpatije publike.

Nakon više izmena, sadašnju postavu čine Sara Ljubić(Boni) na vokalima, na gitari je Mina Stanković, Jakov Živković na bas gitari i Stevan Radulović na bubnjevima.

Photo: Strahinja Jovanović Rockabilly

O reputaciji benda, njihovom dosadašnjem zalaganju, kao i o budućim ciljevima, razgovarali smo sa Jakovom i Sarom.

HM: Zašto baš Autonomna Kontrola za ime benda?

Sara: Može se reći da naziv benda odražava duboku važnost koju muzika ima u našim životima, a to je međusobna povezanost, pa tako “Autonomna Kontrola” simbolizuje stepen samokontrole koji je neophodan svakom članu benda, kao i timskom igraču, kako bi se postigao harmoničan ritam.

HM: Kako ste se odlučili za post pank, i koje specifične elemente tog žanra smatrate najprivlačnijim za vaš umetnički izraz?

Jakov: Lično mi je post-pank jako blizak od malena, najviše mi odgovara i po pitanju pisanja muzike, a i po samoj got kulturi koju svi mi živimo. Njegova mračno-romantična estetika, sirova energija i eksperimentisanje bez izvinjenja daju autoru svu slobodu stvaranja. Muzika koju sviramo predstavlja dubok prodor u emocije i kreativnost, to nije samo zvuk, već i način razmišljanja, ideal života koji svi delimo.

HM:Koliko ste do sada imali prilike da se predstavite publici i kako izgledaju vaši nastupi?

Jakov: Do sada smo imali desetak nastupa. Naš fokus je na prenošenju poruke zajedništva kroz autentične performanse koje ističu sirove emocije i mračnu lepotu gotskog žanra. Naša međusobna povezanost se intenzivno reflektuje na bini, što rezultira dubokom interakcijom sa publikom. Ova veza se neguje i održava, stvarajući jedinstveno iskustvo za sve prisutne.

HM: Čije stvaralaštvo za vas predstavlja inspiraciju, imate li uzore?

Jakov: Kultni post-pank bendovi su izvori naše inspiracije, trudimo se da vešto kombinujemo opsedajuće melodije, pulsirajuće ritmove i tekstove koji izazivaju razmišljanje kako bismo stvorili zvuk koji je jedinstveno naš. Na naš muzički identitet bitno su uticali izvođači koji se kreću od Joy Division-a do Bauhaus-a, pa sve do čuvenih niških grupa novog talasa kao što su Dobri Isak, Trivalia.

HM: Da li planirate autoski rad i šta možemo očekivati od vas?

Jakov: Trenutno smo posvećeni snimanju svog prvog singla, dok je materijal za naš debitantski album većinom pripremljen i čeka na proces snimanja. Nakon toga planiramo još intenzivnije povezivanje sa ljubiteljima alternativnog zvuka i krenuti punom parom sa promocijom našeg autorskog rada.