Pre 40 godina PRINCEZA je prvi put projektovala čaroliju iznad svog SVETA

Ovih dana Evrovizija je nepresušna tema. Bliži se prvo polufinalno veče Pesme za Evroviziju, a mi se muzičkim vremeplovom vraćamo nekoliko decenija unazad.

Da li ste znali da je pesma ,,Princeza“ prvi put premijerno izvedena 23. marta 1984. godine u Skoplju, povodom festivala ,,Jugovizija“?

Muziku je komponovao Sanja Ilić, a čuveni tekst je napisao Dado Topić, dok je aranžman delo Slobodana Markovića.

Dado Topić i Slađana Milošević izveli su ovu pesmu, ne sluteći da će ona ubrzo postati evergrin jugoslovenske pop-rok muzike!

Ali, pored toga što je pesma osvojila srca cele Jugoslavije, postoji nešto što ovu pesmu posebno izdvaja od ostalih.

Kako se politički prsti u sve mešaju, to nije bio izuzetak ni te 1984. godine. Naime, pesma ,,Princeza“ osvojila je izuzetno mali broj glasova, što nije bilo dovoljno da pobedi. Izvođači su tvrdili da je glasanje bilo ,,dirigovano“, a nešto više o tome izjavila je Slađana Milošević:

,,Iako to nije odgovaralo istini, Zapad je Jugoslaviju smatrao komunističkom zemljom iza gvozdene zavese, i u skladu sa takvim mišljenjem je i tretirao. Lokalni umetnici nisu imali realnih šansi za uspeh. Evrovizija je bila prilika da pokažemo, da i naša popularna umetnost, adekvatno komunicira sa duhom modernog vremena. ‘Princeza’ je ‘uhvatila’ magiju muzike, teksta i međusobnih osećanja između Dade i mene, uz veliko muzičko i lično poštovanje. Posle saradnje na Dadinim i mojim albumima, ‘Princeza’ je bila idealna prilika da ostvarimo težnju za punom saradnjom. Od silne želje koja je godinama postojala, rodilo se nešto toliko lepo, što jednostavno obuzima. Čaroliju ‘Princeze’ vidim upravo u osećanju koje se, ne slučajno, projektuje na sve ljude”.

FOTO: YUGOPAPIR

Dado je takođe potvrdio da je glasanje zavisilo od ,,jugoslovenskog ključa“.

Uprkos navodnoj nepravdi, koju je pesma tada doživela, kvalitet ,,Princeze“ prepoznat je kao nešto što je Jugoslavija samo jednom uspela da ponudi i tako ostavila neizbrisiv trag u muzičkoj umetnosti.

Ona je definitivno stvorena da bude iznad planeta i iznad ovog sveta.

Ostaje da vidimo, hoće li alternativna muzika i umetnost danas, uspeti da postave standarde i konačno dobiju ono što zaslužuju?