Producent The Cult-a i Wham!-a Steve Brown preminuo u 62. godini

Steve Brown, koji je producirao i bio inžinjer na albumima Freddie Mercuryja, The Cult-a i grupe Wham!, umro je u 62. godini.

Brownova porodica objavila je izjavu koja je otkrila uzrok smrti kao kratku bolest nakon pada u njegovom domu. “Van tog dela što je bio veliki junak za mix pultom”, navodi se u izjavi, “bio je neverovatno popularan čovek. Imao je predivan smisao za humor i šarma u jednakoj meri.”

Njegova 36-godišnja supruga Jacky dodala je: “Bio je ljubav od muškaraca – ljubazan, velikodušan, neverovatno zabavan. Svojim humorom osvetlio je sve nas i uvek se trudio da pomogne onima koji su imali manje od njega. Ostavio je istinsko nasleđe i profesionalno i lično “.

Prema Consekuence of Sound, Brown je svoj prvi veliki inženjerski kredit zaslužio na istoimenom debiju Boomtown Rats-a 1977. godine. Oprobao je se kao producent ’80-ih, uključujući ABC-ov debitantski singl, “Tears Are Not Enough” i prvu ploču Wham!-a “Fantastic”, koja je dospela na 1. mesto. Par godina kasnije, Cult ga je doveo na poziciju producenta za album “Love” u kojem se pojavio klasik koledž-rok-radija „She Sells Sanctuary“.

Godine 1992, Brown je angažovan da uradi remix par pesama koje je Mercury snimio za “Mr. Bad Guy”, “Foolin ‘Around” i “Your Kind of Lover”, za posthumnu kompilaciju The Great Pretender iz 1992. godine. Iste godine objavljen je debi album grupe Manic Street Preachers, “Generation Terrorists”, koji je iznedrio pet najboljih 40 singlova u Velikoj Britaniji. Ponovo je sa bendom radio na The Holy Bible. 1996. godine producirao je poslednju ploču Poguesa, “Pogue Mahone”.

„Duboko smo ožalošćeni kada smo čuli da je legendarni producent Steve Brown umro“, Cult su tvitovali. “Bio je izuzetno uticajan u evoluciji benda Cult i zauvek će biti utkan u našu DNK. Naše najdublje saučešće Steveovoj porodici. Naša srca su uz vas.”