SoundCloud planira da uvede opciju direktnog plaćanja autorima i muzičarima

Više od 175 miliona mesečnih korisnika SoundCloud servisa trenutno koristi opciju da za 10 dolara mesečno ima pristup zbirci sa više od 200 miliona licenciranih pesama kao i dodatnim on-demand sadržajima, no novac od pretplata nije distribuiran izvođačima.

Kada su platforme za slušanje muzike u pitanju tema je to o kojoj se u muzičkim krugovima i diskografiji već duže vreme razgovara te je već uložen znatan trud da se unaprede benefiti samih izvođača. Rešenje dosadašnjih dilema moglo bi biti iza ugla.

Prema najnovijim informacijama koje prenose svetski mediji muzička platforma SoundCloud planira da uvede opciju koja bi mogla značajno da promeni dosadašnje korišćenje streaming servisa.

Za razliku od do sad, kako smatraju mnogi, nekorektne raspodele sredstava prema autorima i muzičara slušaoci će, umesto plaćanja same usluge, sada imati opciju direktnog plaćanja autorima i muzičarima.

Ako ovakav način funkcionisanja zaživi SoundCloud bi mogao da postane predvodnik pokreta te će isti primer slediti i druge streaming platforme. Ili suprotno – drugim servisima se to uopšte neće svideti?

Koliko u proseku izvođači dobijaju od digitalne konzumacije njihove muzike?

Naime, veći igrači kao što su Spotify i Apple određeni deo sredstava dobijaju od tržišnog dela kojeg dele sa diskografskim kućama. Diskografske kuće pak deo toga, zavisno od ugovornih osnova, isplaćuju prema izvođačima.

Koliko u proseku izvođači dobijaju od digitalne konzumacije njihove muzike? Malo; evo da opišemo najslikovitije: potreban je neverovatno veliki broj streamova da bi na kraju dobili svoj mali procenat koji je namenjen autorima i izvođačima. Hoće li SoundCloudov eksperiment to promeniti? Hoće li korisnici/slušaoci znati gde tačno odlazi njihov novac odnosno – hoće li fanovi zaista svoj novac izdvojen za mesečnu pretplatu moći da preusmere omiljenim izvođačima koje slušaju?

Sa digitalnom konzumacijom muzike u punom zanosu te sredstvima koja su, kada su u pitanju autori i izvođači, već predugo neadekvatno raspoređena, nameće se pitanje nije li malo prekasno za razmišljanje o ovakvoj opciji? Ipak, bolje ikad nego nikad!

Slična poslovna strategija može se već naći kod kineskih muzičkih servisa (kao što je QQ Music), a van muzičkih okvira metoda direktnog plaćanja iskušana je već u društvenim aplikacijama poput Patreona i OnlyFans koji upravo na tome temelje svoj uspeh.

Kada tačno bi ideja trebala da bude sprovedena u delo, kao i kako je zamišljeno funkcionisanje novog modela, još nije poznato. Iz SoundClouda naime, još nisu službeno potvrdili kada će (i hoće li) novi model zaživeti, no respektabilni Billboard navodi kako su informacije proverene kod “nekoliko izvora bliskih temi”.

SoundCloud navodno razmatra i još nekoliko alternativnih modela plaćanja. Više detalja očekuje se u službenom saopštenju, najkasnije do kraja kraja aprila 2021. godine.