Spice Girls dobile svoje poštanske markice

Ženska pop grupa Spice Girls počastvovana je kolekcijom poštanskih markica Kraljevske pošte Velike Britanije povodom 30. godišnjice od osnivanja tog benda.

To je prvi put da je britanska pošta posvetila celu kolekciju maraka ženskoj pop grupi, preneo je Guardian.

Na 10 najznačajnijih markica nalaze se slike performansa sa Britanske dodele nagrada 1997. godine, različitih emisija i njihovog ponovnog okupljanja na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Royal Mail ???? (@royalmailofficial)

Kolekcija sadrži i portrete snimljene na setu filma “Spice World” iz 1997. godine. Spice Girls su 1994. godine osnovali dvojac – otac i sin Bob i Kris Herbert, koji su želeli da osnuju devojački bend koji bi bio rival preovlađujućim muškim bendovima.

Sastavljen je petočlani bend sa Mišel Stivenson, koju je ubrzo zamenila Ema Banton. Grupu su činile i Viktorija Bekam (tada Adams), Melani Braun, Melani Čizom i Džeri Halivel.

Svetsku slavu stekle su 1996. godine svojim prvim hitom “Wannabe”, a iste godine su izdale svoj prvi album “Spice”, koji drži rekord za najprodavaniji album ženske grupe u istoriji. Prodato je više od 31 miliona kopija, a naredni “Spice Worls” iz 1997. oko 20 miliona kopija.

Iste godine igrale su glavne uloge u sopstvenom filmu, “Spice Worls”. Godine 1998. napustila ih je Džeri Halivel, a ostale četiri članice su se razišle 2000. godine. One i dan-danas ostaju najuspešniji ženski bend u istoriji. Markice će biti u prodaji od 11. januara, dostupne u različitim kolekcionarskim izdanjima.